Selv om stigningen i det totale antallet konkurser avtar noe i november, er det likevel en del negativ utvikling. Noen bransjer rammes hardere av økte kostnader enn andre, spesielt til strøm og andre innsatsfaktorer. Her peker hotell- og restaurantbransjen seg spesielt ut med en konkursøkning på hele 144,4 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
En konkursøkning på 144,4 prosent for Hotell- og restaurantbransjen sammenlignet med samme måned i fjor er dramatisk høye tall.
– Det er spesielt serveringssteder som har gått konkurs. De klarte seg godt gjennom pandemien mye på grunn av lavere kostnader og koronastøtte. Samtidig viste AS Norge-tallene våre at bransjen hadde en gjennomsnittlig resultatgrad på 3,85 i gjennomsnitt i 2021, som er det beste noensinne, og medførte at også egenkapitalen ble styrket. Men bransjen har lavere marginer enn gjennomsnittet, og med dårligere kjøpekraft hos folk, samt stor kostnadsøkning, er nok det forklaringen på at denne bransjen sliter nå, sier Melhus i Dun & Bradstreet.