Mat og vin er en viktig ingrediens i internasjonalt reiseliv, noe ikke mins tall fra USA viser. Etter at kultfilmen Sideways – som er en roadmovie knyttet til Californias vinprodusenter – noe uventet ble en internasjonal storselger eksploderte besøkstallene til delstaten.
Og vinsalget derifra.
Vi reiser mer og mer for å spise og drikke, og fortsetter ”reisen” når vi kommer hjem. Det viser ikke minst tall fra Vinmonopolet, som opplever en stadig økende etterspørsel etter kalifornisk vin. I løpet av fem år fra 2009 – fem år etter at Sideways nådde kinolerretet – økte eksporten av vin fra California med 64 prosent.
– I år vil Oslo Vin forsøke å lære besøkende mer om viner fra California, slik at man kan få kunnskap til å velge litt annerledes, ikke minst blant de fine amerikanske pinot noir-vinene som ble så populære etter Sideways-filmen, sier prosjektleder for Oslo vin, Torleif Høyvik.
Vinfilmen fra 2004 får en egen visning under festivalen, med både smaksprøver og et møte med Claudia Schug – datteren til en av de legendariske vinmakerne i California, Walter Schug.
Norges største vinfestival på Tjuvholmen og Aker Brygge i Oslo – som starter i dag – er tilpasset både feinschmeckere og nybegynnere. På det store SmaksTorget, som i år er trygt plassert under tak i den nye handlegaten på Aker brygge, blir det en stor California-paviljong med et stort utvalg viner i samarbeid med California Wine Institute. Men du kan også møte produsenter og importører av viner fra resten av verden. Der kan du smake seg til både opplevelser og kunnskap om årets nyheter.
Et av Oslo Vins mest populære arrangementer er VinToget. En av grunnene til det er at passasjerene sjelden blir misfornøyde med det de får smake på turen. Stasjonene nærmest kappes om å tilby den beste opplevelsen. Også i år står konduktører klare til å ta med seg vininteresserte på rundtur på Aker brygge og Tjuvholmen. VinToget har fire avganger om dagen og tar med seg passasjerer til fire forskjellige stasjoner. På hvert stoppested står «stasjonsmesteren» klar til å servere dagens vin. Og å fortelle passasjerene om hva de får smake.
De som vil lage sitt eget smakeløp, kan besøke en av de mange serveringsstedene på Tjuvholmen og Aker brygge og be om «Hundrelappen». Da får de smake dagens festivalvin med en liten smak av stedets mat på kjøpet.
For mer informasjon og påmelding, klikk HER!