I dag finnes det mer enn 400 svanemerkede hoteller og andre overnattingssteder i Norden, og 70 i Norge alene. De har allerede lagt ned et omfattende arbeid for å redusere forbruket sitt av energi, vann og utfordrende kjemikalier, samtidig som de jobber hardt for å øke andelen av mer bærekraftig mat og redusere avfallsmengdene betraktelig.
Med jevne mellomrom revideres Svanemerkets miljøkrav for å avspeile ny kunnskap, tilgang til ny teknologi og endringer i samfunnet for øvrig.
– Med de reviderte kravene kan hotellene redusere miljøbelastningen ytterligere samtidig som de får en troverdig tredjepart til å gå god for arbeidet de gjør. Stadig flere ønsker å ta gode miljøvalg, og Svanemerket har en meget høy kjennskap i den norske befolkningen. Da blir det enklere for hotellene å kommunisere miljø og bærekraft til gjestene, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.
Hva er nytt i de reviderte kravene til hoteller?
I alle Svanemerkets revideringer legges det nå stor vekt på klima og sirkulær økonomi, og her heves ambisjonsnivået på en rekke områder:
- Energiforbruk og CO2-utslipp skal ytterligere ned
- Ikke tillatt å bruke fossil olje eller gass til oppvarming
- Kravene til vannforbruk strammes inn
- Økt innsats mot matsvinn
- Økt vekt på bærekraftig mat
- Økt bruk av miljømerkede produkter til daglig rengjøring
- Naturmangfoldet på hotellets uteområde skal forbedres
- I tillegg stilles det strengere krav til miljøledelse: Hotellene må kontinuerlig forbedre seg på områder som energi, vann, avfall, matsvinn, økologisk mat og drikke, kjemikalier og innkjøp.
– Vi stiller konkrete og absolutte krav til alle deler av hotellvirksomheten. Svanemerket er for de beste, og det er ikke lett å oppfylle kravene. Gevinsten er at du kan dokumentere at du leverer en overnattingstjeneste med høy kvalitet og lav miljøbelastning, sier Vivian Grønhaug Ottemo, nordisk produktansvarlig for svanemerkede hoteller.