− Hoteller og restauranter i kommuner med lav smitte har fått tillit til å servere alkohol til maten. Det er bra, for det gjør at flere steder kan åpne igjen etter uker med stengte dører. Men jeg vil understreke at det fortsatt er strengt smittevern som gjelder. Nå må vi ha gjestene med på laget slik at vi kan fortsette å holde åpent og unngå økt smitte. Hold avstand, bruk munnbind og holde deg hjemme hvis du er syk, er NHO Reiseliv-direktørens klare oppfordring til alle gjester.
Hun oppfordrer også kommunene til å være “tett på” næringen:
− Nå er det viktig at de kommunene som tillater skjenking har god dialog med bedriftene, og samarbeider godt med bransjen slik at vi klarer å holde trygge og hyggelige steder åpne for lokalbefolkningen, fortsetter Krohn Devold.
Nasjonal skjenkestopp sendte tusenvis på NAV
Etter at regjeringen innførte nasjonal skjenkestopp har situasjonen i reiselivsnæringen gått fra vondt til verre. Uten mulighet til å servere alkohol så mange bedrifter seg nødt til å stenge og permittere enda flere ansatte. Etter nyttår meldte 4 av 10 bedrifter at de hadde permittert mer enn 75 prosent av staben sin. I av 4 fire har gjennomført oppsigelser, mens 35 prosent har planer for oppsigelser. Det viser NHO Reiselivs siste medlemsundersøkelse gjennomført 3. – 7. januar blant 665 reiselivsbedrifter.
− Nasjonal skjenkestopp er et svært inngripende tiltak som setter mange tusen arbeidsplasser i fare. Derfor er det viktig at de kommunene med lav smitte nå for lov til å servere alkohol ved maten. Det har enorm betydning for bedriftene og de mange permitterte ansatte som endelig kan få jobben sin tilbake, fortsetter Krohn Devold.
Klar beskjed til bransjen
NHO Reiseliv-direktøren minner om det viktige ansvaret hoteller og serveringssteder har for å følge smittevernreglene, og kommer med en klar beskjed til bransjen:
− Nå må vi vise oss tillitten verdig, og fortsette det gode smittevernarbeidet. Pass godt på både gjester og de ansatte, og bruk NHO Reiselivs oppdaterte veiledere for smittevern. Ingen har råd til økt smitte. Nå er det opp til næringen selv, sammen med gjestene, og vise myndighetene at vi klarer å holde åpent og servere alkohol på en forsvarlig og trygg måte, avslutter Krohn Devold.
NHO Reiselivs oppdaterte veiledere for smittevern: https://www.nhoreiseliv.no/vi-mener/koronavirus/dokument/bransjenormer-og-veiledere/