Dette er verdens mest spennende bransje! Men vi må få flere unge til å forstå det. Kokker står ikke bare på kjøkkenet og får kjeft  de er også de nye rockestjernene. Og i hvilke andre bransjer kan du gå fra å være kokk til toppsjef, eller motsatt? Hotell og reiseliv gir enorme muligheter, reklamerer hotellkongen Petter Stordalen.
Sammen med nærings- og handelsminister Trond Giske stilte han i går opp på lanseringen av NHO Reiselivs kortfilm “Verden er din”. For rekrutteringsmessig sliter bransjen i motbakke:
Søkertallene stuper, klasser legges ned og NHOs medlemsbedrifter har for få lærlinger og mangler kompetent arbeidskraft, melder Dn.no.
Her kan du lese mer om kampanjen og se reklamefilmen.
Kraftig tilbakegang
 Tallenes tale er klare: Fra 2006 til 2010 har det vært en nedgang i søkertallene til VG1 Restaurant og matfag (blant annet kokk og servitør) på nærmere 27 prosent. VG2 kokk- og servitørfag har i samme periode hatt en nedgang i søkertallene på 25 prosent. Det er cirka 800 elever over fire år som vi så gjerne skulle sett i arbeidslivet som kokker og servitører, sier administrerende direktør Knut Almquist i NHO Reiseliv.
Også utdannelsene som leder til blant annet resepsjonist og reiselivsmedarbeider opplever en bratt nedgang.
 Utviklingen er dramatisk, sier Almquist.
Mange kjenner ikke mulighetene
Petter Stordalen tror ikke fallende status er årsaken til den labre søkerinteressen til disse fagene. Det handler mer om å få ut riktig informasjon om hvilke muligheter bransjen faktisk gir, mener han.
 Bredden er enorm, det tror jeg ikke mange er klar over. Det er mulig å begynne som kokk og ende opp som toppsjef, og kokkestatusen har jo vokst seg skyhøy  se bare på Geir Skeie og Eivind Hellstrøm. Og du kan bli den neste rockestjernen, sier Stordalen til DN.no.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 15.02.2010 klokken 09.05