I tiden juli til oktober arrangerer Det Norske Måltid konkurranser i alle Norges fylker for å finne det beste Norge kan by på av råvarer og bearbeidede produkter. Lokale krefter fra reiseliv, primærproduksjon og øvrig næringsliv er mobilisert og engasjert i prosjektet ÂDet Norske MåltidÂ. I de fleste fylker er juryeringen lagt til en matfestival eller et annet større arrangement, slik at publikum kan følge med.
Det Norske Måltid 2009 er et bredt samarbeid. Stiftelsen Norsk Matkultur er prosjektleder, Næringsforeningen i Stavanger-regionen er prosjekts eier og DnB NOR er hovedsponsor. De lokale laugene i Norges Kokkemesteres Landsforening leder arbeidet i fylkene i samarbeid med Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Innovasjon Norge og NHO Reiseliv.