White Guide omtales som Nordens Michelin-guide, utgitt av en uavhengig redaksjon som en motvekt til Frankrikes verdensomspennende publikasjon. Historisk har den aner til en svensk restaurantguide som går mer enn 30 år tilbake, men i sin nåværende form ble tråden tatt opp igjen for ti år siden.
Da var det også Sverige som var i fokus, men nå er hele Norden inkludert – det vil si både Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøyene – samt Estland.
– The White Guide skal promotere den gastronomiske evolusjonen i de nordiske landene, og ha sterk innflytelse i de kulinariske utviklingen, som redaksjonen blant annet fremhever.
Tirsdag ble en ny, større og revidert utgave av White Guide Nordiclansert, med mer enn 300 restauranter i de nordiske landene vurdert.
På listen over de 30 beste restaurantene i Norden finner vi norske Maemo på åttendeplass og Statholdergaarden på 27.
Danske Noma topper listen foran svenske Fäviken Magasinet og danske Geranium.
De 56 norske restaurantene
Under finner du de 56 norske restaurantene som er med i guiden – i rekkefølge og kategorisert etter de forskjellige klassene som White Guide Nordic bruker.
Internasjonal mesterklasse (minimum 80 poeng)
1) Maaemo, Oslo (93/38 poeng)
2) Statholdergaarden, Oslo (84/32 poeng)
Mesterklasse (minimum 75 poeng)
3) Credo, Trondheim (82/34 poeng)
4) Lysverket, Bergen (84/33 poeng)
5) Bare, Bergen (76/32 poeng)
6) Fauna, Oslo (77/32 poeng)
7) Feinschmecker, Oslo (77/32 poeng)
8) De 4 Roser, Harstad (79/32 poeng)
8) Re-Naa, Stavanger (79/32 poeng)
Veldig høy klasse (minimum 67 poeng)
10) Ekebergrestauranten, Oslo (78/31 poeng)
10) Kontrast, Oslo (78/31 poeng
12) Strand Restaurant, Stabekk (78/30 poeng)
13) Huset, Longyearbyen, Svalbard (78/29 poeng)
14) Arakataka, Oslo (76/31 poeng)
15) De 4 Roser, Tromsø (76/31 poeng)
16) Tango Bar & Kjøkken, Stavanger (76/31 poeng)
17) Pileredet – Engø Gård Hotel & Restaurant, Tjøme (76/28 poeng)
18) Colonialen, Bergen (74/28 poeng)
19) Cornelius Sjømatrestaurant, Mathopen (74/28 poeng)
20) Smalhans, Oslo (74/28 poeng)
21) Pjoltergeist, Oslo (73/31 poeng)
22) Plah Restaurant, Oslo (72/30 poeng)
23) Grefsenkollen, Oslo (71/29 poeng)
24) Bare på no. 13, Bergen (71/28 poeng)
25) Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll (71/28 poeng)
26) Festningen Restaurant, Oslo (71/28 poeng)
27) Hallingstuene, Geilo (71/28 poeng)
28) Vaaghals, Oslo (70/29 poeng)
29) Bare Vestland, Bergen (70/28 poeng)
30) Fru K – The Thief, Oslo (70/28 poeng)
31) Le Benjamin, Oslo (70/28 poeng)
32) Spiseriet, Konserthuset, Stavanger (70/28 poeng)
33) Palace Grill, Oslo (69/31 poeng)
34) Bon Lio, Oslo (69/30 poeng)
35) Buøy Gård, Salsbruket (69/28 poeng)
36) Cru Vin & Kjøkken, Oslo (69/28 poeng)
37) Eik Annen Etage, Oslo (69/28 poeng)
37) Marg og bein, Bergen (69/28 poeng)
37) Renaa: Matbaren Bistro, Stavanger (69/28 poeng)
40) Brasserie Paleo, Oslo (68/29 poeng)
41) Charles & De, Sandnes (68/28 poeng)
42) Mares, Oslo (67/28 poeng)
43) Oro Restaurant, Oslo (67/28 poeng)
43) Slippen, Fredrikstad (67/28 poeng)
Høy klasse (minimum 60 poeng)
45) Nedre Foss Gård, Oslo (77/27 poeng)
46) Trattoria Populare, Oslo (74/27 poeng)
48) Baltazar, Oslo (70/27 poeng)
49) Alex Sushi, Oslo (69/26 poeng)
50) Restaurant Eik, Oslo (68/27 poeng)
51) To Rom og Kjøkken, Trondheim (68 poeng)
52) Fjord, Oslo (65/26 poeng)
53) Folk & Fe, Trondheim (65/26 poeng)
54) Brygga 11, Geir Skeie, Sandefjord (63/27 poeng)
55) Mathallen, Tromsø (62/26 poeng)
56) Cafe Tekehtopa, Oslo (61/26 poeng)
De 30 beste nordiske restaurantene finne du her!