En av de store gledene med å reise er å smake lokal og særpreget mat. Det har vært utgangspunktet for Ganefarts konkurranse som kårer «Norges beste spisested langs vei og vann». Bak tiltaket står Norges Bygdekvinnelag, Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge, og konkurransen arrangeres for fjerde gang, skriver Vg.no.
Her er finalistene:
Årets åtte regionvinnere er nå kåret og disse er:
*Finnmark og Troms: Røkenes Gård og Gjestehus i Harstad.
Best på menyen, ifølge dem selv: Â Vi har eget røkeri, så da må jeg trekke frem røkt rein, røkt laks og vår røkte gravlaks, sier Brynjar Magnusson, kjøkkensjef på Røkenes gård.
*Nordland: Restaurant Bojer i Svolvær.
Best på menyen, ifølge dem selv: Â Akkurat i dag så er det lutefisk som står på menyen, men vi velger det som er best ut fra årstid og tilgjengelige lokale råvarer. Så har vi masse nydelige oster fra Aalan gård, legger hotelldirektør Erik Taraldsen til.
*Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal: Nilsgardstunet i Stordal.
Best på menyen, ifølge dem selv: Â Det som bare må være på menyen er sosa-kjøtt av lam. Det er lammekjøtt som er brunet og trukket i brun saus. Så må man ha erterstuing, gulrøtter, potet og tyttebær til. Ta med ei skikkelig bløtkake til dessert, sier Reidun Hove, kjøkkensjef hos Nilsgardstunet.
*Sogn og Fjordane og Hordaland:Bekkjarvik Gjestgiveri, Bekkjarvik.
Best på menyen, ifølge dem selv: Â Storslagerne her er fiskesuppa, breiflabben og villsauen, sier Asta Johannessen. Med på laget har hun også sønnen Øystein Johannessen, vinner av Bocuse d’Or Europe 2012.
*Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder: Smag & Behag i Grimstad
Best på menyen, ifølge dem selv: Â Piggvaren med pannestekte sjøkreps, smørsaus med feve-bønner, ørretrogn og gressløk er en våre stoltheter, sier Hans Petter Klemmetsen hos Smag & Behag.
*Telemark, Vestfold og Buskerud: Gretteberg Kafe på Haugastøl
VG har ikke kommet i kontakt med eieren av Gretteberg.
*Oppland og Hedmark: Torsætra kafe, Skreia på Toten:
Best på menyen, ifølge dem selv:  Det som kjennetegner oss er tradisjonsmat. Her på Toten blir det mye elg, i tillegg til noen av de andre dyrene vi har gående rundt huset  kortreist mat kalles det. Ja, også må vi ikke glemme ørreten  syltet, sier Frode Skogstrand hos Torsetra.
*Akershus og Østfold: Villa Mat og Mer på Mysen.
Best på menyen, ifølge dem selv: Â Det må bli Smaalenene gårdskylling. Akkurat nå serverer vi den med blodappelsinsaus. I tillegg har vi egen dessertkokk, frister Marit Udahl, eier av Villa Mat og mer.
Kriterier for utvalget
Når Ganefart plukker ut sine vinnere, er kriteriene blant annet omgivelser, hygiene og service.
 Men aller viktigst er lokale råvarer og formidling av lokal matkultur, sier prosjektansvarlig for Ganefart, Mari Gjengedal, til Vg.no.
Nesten 200 deltakere meldte seg på i årets konkurranse. Testere har reist rundt og besøkt alle deltakerne anonymt før de endte opp med åtte regionvinnere. Mot slutten av oktober kåres også en vinner blant disse.
 Det er tydelig at lokal mat er populært, og vi merker at folk er opptatt av kvalitet og hvor maten kommer fra. Og de vil gjerne høre en historie om maten også, sier Gjengedal.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 15.10.2012 klokken 12.55