Rekordordre fra Norwegian

Norwegian skal kjøpe til sammen minst 222 nye fly fra Boeing og Airbus for 127 milliarder kroner. Ordren er den største noe europeisk flyselskap har inngått.

0

Norwegian har inngått en avtale med flyprodusentene kjøp av hele 372 fly, hvorav 150 er opsjoner på kjøp.

Oppkjøpet betyr mer en firedobling i forhold til antall fly i dag, hvor Norwegian har drøyt 60 fly. SAS har i dag 137 fly, og dette betyr at Norwegian vil passere SAS i flåtestørrelse.

Ordren omfatter om 22 fly av typen Boeing 737-800, 100 Boeing 737 MAX8 og 100 Airbus A320. Avtalen inkluderer også rettigheter til kjøp av ytterligere 100 Boeing MAX8 og 50 Airbus A320neo. Totalt dreier det seg om en avtale på 127 milliarder kroner.

– Dette er en historisk dag for Norwegian. Ordren er den største noe europeisk flyselskap har inngått og en milepæl i selskapets tiårige historie. Vi har sikret vår flåtefornyelse mange år framover i tid og er svært godt fornøyd med de avtalene og de betingelsene vi har fått hos både Airbus og Boeing, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian ifølge NTB.

Norwegian er nå Europas tredje største lavprisselskap.

Norwegian har til nå holdt seg utelukkende til den amerikanske flyprodusenten Boeing (med unntak av Fokker-fly brukt på 1990-tallet). At de nå også bestiller maskiner fra europeiske Airbus, betyr at de enten må sende store deler av sine ansatte på kurs, eller hyre inn nye folk med andre sertifiseringer. Dette gjelder piloter, mekanikere og andre deler av mannskapet.

Å operere med fly fra to ulike produsenter, skaper altså noen praktiske utfordringer som Norwegian så langt har unngått.

Leveransene starter i 2016.

Skrevet av Stein Arild Iglebæk 25.01.2012 klokken 10.20

Share.

About Author

Comments are closed.