Norge størst i Sverige – og øker

Nordmenn gjennomførte 497 000 feriereiser til Sverige fra januar til september i fjor. Det er en økning på syv prosent sammenlignet med fjoråret.

0

Totalt overnatter nordmenn omtrent 3,4 millioner døgn i Sverige, og står for nesten en fjerdedel av alle utenlandske overnattinger hos nabolandet, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I tillegg kommer overnattinger på private hytter og utleiesteder som AirBnB.

– 2017 var enda et fantastisk år for Sverige, og nordmenn fortsetter å velge nabolandet som reisemål. Alt tyder på at den positive trenden vil fortsette i året som kommer, sier Thomas Johansson, landssjef for Visit Sweden i Norge.

Sterkt i helgene

Göteborg og Västsverige er dominerende i antall overnattinger fra Norge, med 1,2 millioner i 2017 fra januar til oktober. Det er en økning på 6,4 prosent, som tilsvarer 69 759 flere netter sammenlignet med fjorårets periode, viser nye tall fra Statistiska Centralbyrån (SCB).

Det er naturlig nok de grensenære områdene som er mest populære, men det er tydelig at nordmenn i større grad enn før finner fram til nye svenske favoritter, selv om de ligger et stykke fra grensa. Gotland er et eksempel på et sted som stadig øker i popularitet.

Størst prosentvis økning i 2017 hadde regionen Kronoberg i Småland, med hundre prosent flere norske gjester sammenlignet med i fjor, fulgt av kulturbyen Örebro, og Halland – Sveriges Riviera.

En av forklaringene ifølge det svenske turistkontoret kan være at nordmenn har fått øynene opp for at disse regionene har mye å tilby når det gjelder design, kultur, mat og velvære.

En tydelig trend er at nordmenn i større grad reiser til Sverige hele året, ikke bare i sommerferien. Tall fra Visit Sweden viser at antall gjestedøgn nordmenn tilbringer i Sverige har steget med 27 prosent siden 2008. Særlig perioden september til november har fått en økning av reiseglade nordmenn.

Totalt reiser flere nordmenn til Sverige på helgeturer for å blant annet oppleve storbyene. Göteborg er storby-favoritten hos nordmenn, en by som lokker med flust av gode spisesteder, familievennlige opplevelser som Liseberg og Universeum, shopping, kaffebarer, kafeer, kulturopplevelser, store eventer og julemarkeder.

Glamping øker

En av byene som økte mest prosentvis er Örebro, som ligger på østsiden av Sverige. Mellom januar og oktober i år er økningen på ti prosent, det vil si over 6800 flere gjestedøgn, sammenlignet med 2016. I flere år har en stor andel nordmenn tilbragt sommerferien på femstjerners-campingen Gustavsvik, men nå øker også interessen for Örebro resten av året. Særlig i høstferien er det populært å besøke Sveriges største opplevelses-badeland, The Lost city.

Sommeren er, til tross for økende reising hele året, fortsatt den ubestridte favoritten. I sommersesongen står campingturistene for to av de 3,4 millioner årlige gjestedøgnene i Sverige, og alt tyder på at camping fortsetter å være populært i 2018.

De unge som ønsker hipp camping og som i større grad er ute etter steder med det lille ekstra, som ikke nødvendigvis innebærer luksus, men sjarm, er en ny type campingturist som er i fremvekst. Overnatting på spesielle steder som tretopphytter og luksuscamping, eller «glamping», har blitt mer og mer populært og folk leter etter noe som skiller seg ut, ifølge Visit Sweden

Småland økte mest

Den reisende nordmannen har også fått en bevisst holdning til mat, omgivelser og overnatting, i følge Visit Swedens målgruppeanalyse. Vi stiller høyere krav til kvalitet og særpreg, og nordmenn ønsker helst å bo på 4-stjerners hoteller når de er på tur i Sverige. Faktisk faller hele 70 prosent av nordmenn som reiser til Sverige inn under betegnelsen “Den vardagssmitande Livsnjutaren” – eller på norsk «livsnyteren på flukt fra hverdagen». Det er rett og slett viktig å kose seg på tur til Sverige, mener turistmyndighetene, og tallene gir dem rett.

Slott og herregårder er blant de tingene som nordmenn leser mest om på Visit Sweden sine hjemmesider, og interessen for opplevelser med gullkant øker hos den reiseglade nordmann.

En annen bevegelse som stadig blir mer utbredt blant nordmenn i Sverige er «velvære- turistene», som er opptatt av å tilfredsstille både det psykiske og fysiske når de er på tur. Helse og velvære er blitt et viktig punkt på reise, og en reise skal inneholde sunn mat, trening, spa og stimuli for sjelen. Reisen skal gi sinnsro, og både kropp, hode og sjel skal være i balanse.

Den lille regionen Halland sør for Göteborg kombinerer mange av disse elementene, og har opplevd en økning på 12,5 prosent. Det vil si 10 000 flere overnattinger, sammenlignet med fjoråret. Grunnen til dette er at stadig flere nordmenn får øynene opp for den kystnære regionen, som kan tilby noen av Sveriges fineste sandstrender og luksusspa i verdensklasse, skriver Visit Sweden i en pressemelding.

Småland er likevel den regionen som økte mest i 2017. Kronoberg län i Småland økte med hele 100 prosent fra i fjor. Før forbandt vi nok Småland mest med Astrid Lindgren og røde hytter, men nå har nye deler av regionen tydeligvis vekket nordmenns interesse.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.