EUs innenriksministre godkjente 5. mars en revidert tidsplan for implementeringen av Entry-Exit System (EES), som opprinnelig skulle lanseres i november i fjor. Ministrene støttet en “gradvis oppstart av operasjoner”, der 29 land i Schengen-sonen vil innføre systemet over en periode på seks måneder.
Den trinnvise utrullingen skal gi grensemyndigheter og transportindustrien mer tid til å tilpasse seg de nye prosedyrene.
Hva er EES?
Det biometriske systemet EES vil erstatte den manuelle stemplingen av pass. I stedet vil systemet bruke digitale fotografier og fingeravtrykk til å registrere reisende fra land utenfor EU, inkludert Storbritannia, når de krysser EUs ytre grense. Det vil gjelde for både korttidsvisuminnehavere og visumfrie reisende.
Flere års forsinkelser
Implementeringen av systemet har vært gjenstand for flere forsinkelser siden den opprinnelige planen om lansering i 2022, hovedsakelig på grunn av tekniske utfordringer.
I uttalelsen fra 5. mars heter det at så snart reguleringen for den gradvise oppstarten av EES er vedtatt, og EUs medlemsland erklærer seg klare, vil EU-kommisjonen deretter “bestemme den spesifikke datoen” for utrullingen.
Kobling til ETIAS – EUs versjon av ESTA
EES er første steg mot digitalisering av EUs grenser og må være i drift før innføringen av European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) for reisende fra land utenfor EU. ETIAS er nå forventet å tre i kraft i fjerde kvartal 2026.
ETIAS vil kreve at besøkende fra 60 visumfrie land, inkludert Storbritannia, skaffer en elektronisk reiseautorisasjon før avreise for å kunne reise inn i 30 europeiske land. Systemet vil fungere på lignende måte som den eksisterende ESTA-ordningen i USA.
– Pris for ETIAS: €7 for reisende mellom 18 og 70 år
– Gyldighet: Tre år
På samme måte har Storbritannia nylig utvidet sitt eget Electronic Travel Authorisation (ETA)-system til å omfatte europeiske reisende. Systemet gjelder for alle besøkende som i dag ikke trenger visum for å reise til Storbritannia.
Hvordan vil EES og ETIAS påvirke norske reisende?
Som medlem av Schengen-området vil Norge implementere EES-systemet sammen med de andre Schengen-landene. Det betyr at norske borgere ikke direkte berøres av EES ved innreise til andre EU- eller Schengen-land. ETIAS vil heller ikke gjelde for norske statsborgere, siden Norge er en del av Schengen og har fri bevegelighet innenfor området.
Endringer ved innreise til land utenfor Schengen
Dersom norske reisende skal inn i Schengen-området fra et land utenfor EU, for eksempel ved retur fra USA, Storbritannia eller Tyrkia, vil de kunne oppleve lengre ventetider ved passkontrollene i europeiske flyplasser og grenseoverganger.
Norske reisende til Storbritannia må registrere seg i ETA
Storbritannia har nylig utvidet sitt Electronic Travel Authorisation (ETA)-system til å omfatte norske statsborgere.
– Det betyr at nordmenn må søke om ETA før reise til Storbritannia, på samme måte som reisende til USA må skaffe ESTA.
– Kostnad: ETA koster £10 og er gyldig i to år.
– Prosess: Registrering må gjøres på nett før avreise, og søknaden behandles normalt innen 48–72 timer.
Dette betyr at norske reisende må planlegge turer til Storbritannia bedre, siden det ikke lenger er nok å bare møte opp med pass.
Oppsummering: Hva må norske reisende være oppmerksomme på?
✅ Reiser du innenfor Schengen? Ingen endringer.
✅ Reiser du til (eller via) Storbritannia? Du må søke om ETA før avreise.
✅ Reiser du inn i Schengen fra et land utenfor EU? Forbered deg på lengre passkontroll.
✅ Flyplasser med mye tredjelands-trafikk kan få køer i passkontrollen.
Selv om EES og ETIAS ikke påvirker norske borgere direkte, vil systemene føre til endringer i reiseflyten, særlig ved flyplasser og for nordmenn som reiser til Storbritannia.
Kilder: Wikipedia, Business Travel News, Travel Europe, The Times