Lavere vekst for reiselivet

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjoner (HSH) har lagt fram prognoser for butikkhandelen de neste årene. Organisasjonen legger til grunn en gradvis renteoppgang.

 

0

Vi har ikke regnet på reiselivet spesielt, men generelt kan man si at høyere rente bremser salget av kapitalvarer mest og har mindre betydning for forbruksvarer, sier sjeføkonom Lars E. Haartveit.
Jo høyere prislappen er, jo mer negativt påvirkes altså salget. Dermed vil trolig effekten for reiselivet være ulik. For en barnefamilie vil en chartertur ha en pris som kan sammenlignes med en kapitalvare, mens en enkelt hotellovernatting neppe vil påvirkes i samme grad av høyere rente.
– Det er viktig å presisere at vi snakker om svakere vekst, altså langt fra noen nedgang. Og det er vel ikke så dramatisk i dagens situasjon hvor det går rimelig bra, mener Haartveit.
HSH-prognosene som viser lavere vekst tar for seg privatmarkedet, men også forretningsmarkedet vil bremses noe, tror Haartveit. Det henger sammen med at høyere rente generelt fører til lavere aktivitet.
— Men igjen, ingen krise, bare lavere vekst. Generelt tror vi i HSH på en myk landing for norsk økonomi, sier Haartveit.

 

Share.

About Author

Comments are closed.