Intervjuet: En jævel på stylter

Han har skapt hotelleventyret Nordic Choice, og med det en bedriftskultur som savner sidestykke i Norge. Men ingenting av dette hadde vært mulig for Petter A. Stordalen uten hotellmannen og bestevennen Torgeirs ledelse av selskapet. På ett område er imidlertid Petter uslåelig:
– Jeg er en jævel på stylter!

0

– Slik er det: Hvis jeg vil og Torgeir ikke vil, blir det ingenting av det. Hvis Torgeir vil og jeg ikke vil, kan det utmerket godt bli noe av det likevel.

Petter A. Stordalen plasserer skapet der han insisterer på at det skal stå. Choice hadde aldri vært der de er i dag uten Torgeir Silseth som den sindige eksekutøren av naturkraften Petters grandiose planer og tilsynelatende ekstreme vilje til å satse.

– Jeg når ham ikke til knærne når det gjelder kunnskap om hotelldrift, påstår han.

Petter og Torgeir er hotellbransjens Knoll og Tott, men i en slags karikatur der de to bestevennene og kollegene er så ulike som det er mulig å bli.

– Torgeir påstår at vi aldri ville blitt kamerater om vi hadde truffet hverandre i skolegården. Og det har han helt rett i, vi er alt for ulike til det, ler Petter.

Lykkelig som liten

Tilbake til skolegården: Mange mennesker med suksess i arbeidslivet peker på en tøff oppvekst som den viktigste drivkraften for det de har oppnådd. For Petter Stordalen kunne ikke dette vært fjernere fra sannheten.

– Jeg hadde en helt fantastisk barndom og oppvekst i Porsgrunn! Mine foreldre øste av kjærlighet, og hjemme hos oss sto døra alltid vid åpen. Søndag morgen var det opptelling av hvor mange det var til frokost.

– Faren min var opptatt av én ting: Så lenge du sa ja til å jobbe i butikken når han trengte hjelp, sa han aldri nei når du spurte om noe. Da han fikk ny Chevy Van og jeg skulle på vinterferie med gutta, kunne jeg ta Chevy’n. Fordi – da hadde jeg sagt ja til å jobbe jævlig lenge i kiosken. Var det sjukdom, visste han at han kunne kjøre inn en av unga for å spare utgifter. Jeg har aldri fått det bekreftet, men jeg tror at en av grunnene til at de fikk mange barn var at de kunne jobbe i butikken, ler Petter.

Så lenge han kan huske, jobbet han i farens dagligvarebutikk.

– Det var hele livet mitt, og drømmen min. Jeg skulle overta butikken. Å selge jordbær var favorittøvelsen min. Fatter’n mente jeg ikke trengte noe særlig utdannelse, for jeg kunne jo det meste med bokføring og butikkdrift. Derfor gikk jeg det første året på Kjøpmannsinstituttet, hvor du lærer det meste om grilling av kylling og hvorfor du ikke skal legge epler og bananer ved siden av hverandre. Det er jo nyttig å vite når du skal overta en dagligvarebutikk.

Petter tok også det andre året på Kjøpmannsinstituttet, men på det tidspunktet hadde han allerede bestemt seg:

– Jeg skulle ikke bli tredje generasjon i butikken. Jeg var 18-19, og ville gjøre noe for meg selv. Så jeg dro til Oslo, utdannet meg… Far min hadde nok håpet at jeg skulle komme tilbake, og jeg hadde ikke hjerte til å si til ham at valget var endelig.

BEDRIFTSKULTUR: I den årlige Vinterkonferansen som Nordic Choice avholder, sa Torgeir Silseth i 2016 det følgende til Petter Stordalen fra scenen: ”Der du går, går vi også. Der du slår leir, slår vi også leir.” – Da grein jeg en skvett, sier eieren av Nordens største hotellkjede. Sammen har Petter og Torgeir skapt en bedriftskultur som er helt unik. (Foto: Nordic Choice)

BEDRIFTSKULTUR: I den årlige Vinterkonferansen som Nordic Choice avholder, sa Torgeir Silseth i 2016 det følgende til Petter Stordalen fra scenen: ”Der du går, går vi også. Der du slår leir, slår vi også leir.” – Da grein jeg en skvett, sier eieren av Nordens største hotellkjede. Sammen har Petter og Torgeir skapt en bedriftskultur som er helt unik. (Foto: Nordic Choice)

City Syd

Et par år senere skjedde det noe som skulle forme Petter Stordalens karrière for alltid.

– Mot alle odds fikk jeg en jobb som aldri skulle gått til meg. Aldri har noen på papiret vært mindre kvalifisert for en jobb enn jeg, da jeg fikk senterlederjobben for det nye kjøpesenteret City Syd i Trondheim! Jeg var 24 år, helt uerfaren og skulle lede Norges største kjøpesenter som var under bygging – og samtidig være administrerende i eiendomsselskapet…

Men måten han fikk jobben på, forteller alt om en personlighet og et pågangsmot utenom det vanlige.

– Jeg hadde én ting: En håndskrevet attest fra fatter’n. Men jeg dro til headhunter-byrået som hadde i oppgave å finne den rette personen til stillingen. De hadde selvsagt ikke plukket ut meg, men jeg sto fast ved at det måtte ha skjedd en feil med postgangen i Oslo og at jeg derfor ikke hadde fått innkalling til intervju. Per Kleiven, som satt der, mener at jeg pratet i to timer. Jeg vet at det bare var halvannen… Men til slutt ba han meg dra til Trondheim og møte opp for intervju. Og jeg husker fremdeles hva jeg hadde på meg: Levi’s 501, en hvit t-skjorte som mutter’n hadde vaska, en fake Marlboro-frakk og boots. Dress var helt ukjent for meg – det hadde jeg kun gått med på konfirmasjonen, og så ut som en tosk.

Petter dro til Trondheim i god tid før møtet, for å lære seg litt om byen på forhånd.

– Jeg sto utenfor en skobutikk som het Falkanger sko, tidlig om morra’n. Så kom det en gammel mann og stilte seg ved siden av meg, og vi begynte å prate. Han kunne masse om byen, han fortalte meg om skobutikken – om omløpshastigheter og bruttofortjenester, og om hvilke forretninger som var de førende i Trondheim. Så spurte han meg hva jeg gjorde i byen? Jeg svarte at jeg skulle på intervju til jobben som ny sjef på City Syd… ”Lykke til,” sa han.

Samme ettermiddag møtte han opp til møtet han var innkalt til. Der satt det 12 menn i en hestesko, og Petter ble plassert i en stol midt imot.

– Det var 11 alvorlige ansikter – og én som smilte. Det var den gamle mannen fra skobutikken: Torbjørn Falkanger, som kontrollerte 65 prosent av all skoomsetning i Midt-Norge og var en av initiativtakerne til City Syd. Storhopper’n fra Trøndelag, og en viktig mann i byen; mannen som avla den olympiske ed i Oslo i 1952. Han digga meg! Og så satt det en annen mann der, som også etterhvert smilte. Han hadde vært sammen med fatter’n på Mallorca, da de begge hadde vunnet en konkurranse om hvem som solgte mest toalettpapir.

Da han dro hjem den dagen, var Petter Stordalen ansatt som Norges yngste senterleder noensinne.

FØLGESVENNEN: Den store schäfer-hannen Öbbe er med Petter over alt, og lyder sin herres minste vink. (Foto: Tom Andersson)

FØLGESVENNEN: Den store schäfer-hannen Öbbe er med Petter over alt, og lyder sin herres minste vink. (Foto: Tom Andersson)

Steen & Strøm

– City Syd var en eventyrlig suksess, og jeg var også med på å realisere Trondheim Torg. Men så ble jeg headhuntet til Atle Brynestad. Og det var da jeg fikk min ”mastergrad” i business. Ikke på en skole, men i konsernledelsen til Brynestad. Han var super-hvass, og jeg ble kastet inn i alt. Hadde læring fra morgen til kveld, ikke minst fra Jens Gundersen som er det nærmeste jeg noen gang har kommet en mentor. Senere hadde vi jo en smell, men vi møttes til en reunion-middag på The Thief for ikke så lenge siden – Arvid, Jens, Atle, Inge Hansen – den gamle banksjefen, og meg. Det var helt magisk!

Smellen Petter refererer til, var da han fikk sparken fra Steen & Strøm i 1996.

– I 1992 hadde jeg vunnet kampen om å overta Steen & Strøm. For meg, som kom fra en dagligvarebutikk i Porsgrunn, var dette selve symbolet på varehandel i vår tid. Vi snudde hele konkursboet på 48 timer. Der kan jeg med sikkerhet si at jeg var rett mann på rett plass, og jeg visste at dette er det ingen som gjør bedre enn meg akkurat nå.

Så kom konflikten med hovedaksjonærene i Steen & Strøm, med Stein Erik Hagen i spissen.

– Jeg passet ikke inn i det de ønsket å gjøre med Steen & Strøm. Jeg følte at det var mitt selskap, mine folk – selv om jeg bare eide litte grann. Så jeg prøvde å overta hele selskapet i en takeover-operasjon på slutten, som var dømt til å mislykkes. Jeg var en amatør, og som jeg sier: Det er utur når du blir kjørt over av 13 dampveivalser. Og de kom den dagen, alle sammen. Jeg var slått fullstendig ut, og tenkte: Hva gjør jeg nå?

STUNT-MANN: Petter Stordalen er kjent for sine mange vågale stunts, gjerne i forbindelse med hotellåpninger. Her ankommer han i vannscooter, går på trynet i alt for stor fart – skader seg litt, og fortsetter showet som om ingenting hadde hendt. (Foto: Nordic Choice)

STUNT-MANN: Petter Stordalen er kjent for sine mange vågale stunts, gjerne i forbindelse med hotellåpninger. Her ankommer han i vannscooter, går på trynet i alt for stor fart – skader seg litt, og fortsetter showet som om ingenting hadde hendt. (Foto: Nordic Choice)

Bestevenner

Petter kom på at han eide en andel i Skjærgården Hotell og Badepark.

– Jeg begynner søren meg med hotell, tenkte jeg. Det er greia. Jens Gundersen hadde lært meg litt, men jeg kunne egentlig ikke et dugg om hotelldrift. Men jeg elsker å jobbe med mennesker og kultur.

Siden har Petter Stordalen aldri sett seg tilbake. Han gikk inn på eiersiden i Choice Hotels Scandinavia, hvor han traff Torgeir Silseth og kona Linda – og visste med én gang at dette var mannen han skulle jobbe med.

– Han hadde alt som skulle til for å bli en fantastisk leder. Rotfastheten han har med seg fra Batnfjorden, sindigheten… Han er den fødte leder. Så da vi skulle erstatte vår administrerende direktør, ville jeg ha Torgeir inn i stillingen.

– Nei, sa Torgeir. Men hvis jeg kunne være administrerende, kunne han være viseadministrerende. Typisk ham. Så jeg sa ja, men fra den dagen var han i praksis administrerende. Jeg var det bare på papiret, men senere gjorde vi det også formelt. Alle i bransjen vet jo at det er Torgeir som er den mektige mannen i Nordic Choice, ikke jeg.

Forholdet mellom Petter Stordalen og Torgeir Silseth er så bunnsolid og fullt av gjensidig respekt og kjærlighet at begrepet ”bromance” bare dekker en brøkdel.

– Selskapet har aldri gått bedre enn de to årene jeg var borte på grunn av Gunhilds sykdom. Om jeg er bekymret for noe? Det måtte i såfall være for å miste Torgeir.

Midt i intervjuet blir vi avbrutt av håndverkeren Assan. Petter skal montere ekstra håndtak på en dør, fordi Gunhild har problemer med å åpne dem i sin reduserte tilstand. Omtanken han viser sin syke kone er rørende. Og uten at han synker ned i synlig mismot, er det ingen rundt Petter som tviler på at kampen han kjemper sammen med sitt livs store kjærlighet nødvendigvis også gir rom for bekymring.

– Det er en ekstremt krevende prosess. Hun var gjennom en runde med cellegift og stamcelle-transplantasjon, og så en ny runde med den samme – som den første i verden med den sykdommen. Teknisk har det gått som forventet, men vi vet ikke om det funker. Det venter vi på. Det er en ekstremt sjelden autoimmun sykdom som ingen vet helt vet hvordan oppstår, og som rammer én av en million. Det har vart i over to år nå, en periode som ikke har vært uten masse læring og mange høydepunkter. Det gjelder bare å sette enormt pris på det livet en lever, for mange ganger er det en tynn vegg mellom liv og død. Du vet aldri. Det er mange som rammes, og du hører ikke om det. Så vi har valgt å prate om det. Vi må by litt på oss selv, selv om det kan være krevende.

GUNHILD: Petter kjempet hardt for å bli kjæreste med sin Gunhild. Nå står de to sammen i kampen for å gjenvinne Gunhilds helse. (Foto: Nordic Choice)

GUNHILD: Petter kjempet hardt for å bli kjæreste med sin Gunhild. Nå står de to sammen i kampen for å gjenvinne Gunhilds helse. (Foto: Nordic Choice)

Inn i Finland

Nordic Choice er store i Norge og Sverige, og etter en feilslått satsing i Danmark for noen år siden hvor de valgte å selge seg ut og ta et tap, er de igjen blitt sterke der – også indirekte gjennom tung satsing i Malmø, et steinkast fra Kastrup. Nå står Finland for tur.

– Vi kan jo ikke kalle oss Nordic Choice uten å være tilstede i hele Norden, i såfall skulle vi heller hete Scandinavian Choice. Nå går vi all in i Helsinki, i første omgang med tre hoteller. Når vi først gjør det, gjør vi det med full tyngde. Og vi dekker hele markedet, med budsjetthoteller gjennom Comfort-kjeden og businesshoteller gjennom Clarion-kjeden.

Strategien går i hovedsak ut på å gå inn i de store byene ved de store flyplassene i Norden.

– Folk vi ha kort reisevei fra flyet til konferansesalen. Jeg vil anslå at rundt 90 prosent av de nye etableringene våre ligger ved de store HUB’ene i Norden.

Vekst-tempoet er rett og slett enormt. Bjørn Kjos er klar på at Norwegian hele tiden må vokse for å klare seg i fremtidens beinharde konkurranse i luften. For Petter Stordalen og Nordic Choice er vekst også helt sentralt, men av helt andre årsaker:

– Vi hadde jo fått en mye bedre økonomi ved å konsolidere, men det ligger ikke i vårt DNA. Vi skal skape begeistring, vi skal fortsette å bygge en kultur som ingen andre kan vise maken til. Og da må vi hele tiden være i utvikling, og skape noe nytt.

Petters suksess skyldes i følge ham selv at han hele veien har vært flink til å ansette folk som er bedre enn ham selv, med Torgeir Silseth som det beste eksempelet. Men ingen – selv ikke Torgeir – kan gjøre ham rangen stridig når det gjelder den ene tingen han virkelig er bedre enn noen andre på:

– Jeg er fremdeles en jævel på stylter!

HALLELUJA: Det er slik vi kjenner Petter A. Stordalen – den karismatiske showmannen som er i stand til å begeistre og motivere, og som byr på seg selv i en grad ingen andre klarer. (Foto: Nordic Choice)

HALLELUJA: Det er slik vi kjenner Petter A. Stordalen – den karismatiske showmannen som er i stand til å begeistre og motivere, og som byr på seg selv i en grad ingen andre klarer. (Foto: Nordic Choice)

Fakta
Navn:
Petter Anker Stordalen
Tittel: Eier av Nordic Choice Hospitality Group, samt flere eiendoms- og investeringsselskaper.
Alder: 53
Født: I Porgrunn
Bosted: Bygdøy, Oslo
Sivilstand: Gift med Gunhild, tre barn fra første ekteskap. Hann-schäferen Öbbe.
Utdannelse: – Jeg har to år på Kjøpmannsinstituttet og et år på Norges Markedshøyskole. Rent teknisk begynner det kanskje å nærme seg en bachelor, men jeg er redd det ikke når helt frem. Haha, fortsatt på vei mot en bachelor, altså.
Fritid: Veldig enkelt – jobben min er hobbyen min. Det er få ting jeg har mer glede av enn å jobbe med prosjekter. Jeg samler ikke på frimerker, og kunsten min skal være på hotellene. Trener jo, men det er mer fordi jeg har en ung kone og en sprek bikkje. Jeg er middels dårlig i en rekke sporter. Men det er én ting jeg er god i: Jeg er en jævel på stylter!

Share.

About Author

Comments are closed.