De Historiske Hotel & Spisesteder har hatt et godt år i 2023, med vekst i både
omsetning og antall gjester – men også benyttet året til å investere i teknologi
og flere dyktige spesialister til fellesadministrasjonen.
De Historiske støtter og utvikler lokale reiselivsbedrifter som sikrer verdiskaping for
sin lokale destinasjon. De Historiske er desentralisert, men med sterk kompetanse
sentralt som tar ut synergier til stor fordel for alle medlemmene i Norge.
Det kreves testing ihht. kvalitetsstandard for Historisk Kvalitet og sterke referanser fra
markedet for å bli tatt opp som medlem.
Bookingen for 2024 er svært lovende og med spesielt stor vekst fra det
internasjonale markedet.
Antall henvendelser om å bli medlem i De Historiske har aldri vært høyere, og
nå kan vi med stor glede meddele at Thorbjørnrud Hotell og Danebu
Kongsgaard har kvalifisert seg til medlemskap etter nøye testing i alle ledd.
Thorbjørnrud Hotell
Thorbjørnrud Hotell, med sin lange historie som strekker seg tilbake til 1396, er et
bemerkelsesverdig tilskudd til De Historiske. Hotellet er kjent for sin utsøkte mat,
fremragende service, og fantastiske beliggenhet ved Randsfjorden. Innkjøringen av
hotellet er omsluttet av vinmarker med hele 6.000 vinstokker. De første vindruene
blir høstet allerede høsten 2024 og alt er økologisk.
Thorbjørnrud Hotell ligger like ved Hadeland Glassverk, som er Norges eldste
håndverksbedrift med over 260 års kontinuerlig drift og representerer en viktig del av
norsk kulturarv. Med sine årlige kunstutstillinger og produksjon av kvalitetsglass,
tiltrekker Glassverket rundt 500.000 besøkende hvert år. Hadeland Glassverk er
naturlig samarbeidspartner for kurs og konferanser, samt alt av selskaper og
feiringer. Både Thorbjørnrud Hotell og Hadeland Glassverk eies av selskapet til Atle
Brynestad, 3 Norske.
– Det De Historiske representerer og gjør for sine medlemmer passer helt inn i det
som Thorbjørnrud Hotell og Hadeland Glassverk står for med sine lange historier. De
Historiske med sitt store nettverk både i Norge og Internasjonalt vil være med på å
gjøre kvalitetene til Thorbjørnrud Hotell mer kjent og med det å skaffe enda flere
gjester til hotellet, både fra inn- og utland, sier Atle Brynestad, eier av 3 Norske.
Populær kvalitetsstandard
De Historiske har de siste 17 årene utviklet en unik kvalitetsstandard for ”Historisk
Kvalitet”. Hotellene og spisestedene tilfredsstiller i sum 798 kriterier med fokus på
grunnpilarene ”historisk” og ”vertskapsrollen”. De Historiske mottar stadige
henvendelser om medlemskap. Dette viser at et klynge-samarbeid med fokus på
markedsføring, salg, utvikling av service-kvalitet og digitale verktøy er sterktettertraktet.
– De historiske har stenge kvalitetskrav til sine medlemmer som igjen gir et
kvalitetsstempel til hele samlingen og hvert enkelt medlem. Det igjen passer bra for
Thorbjørnrud Hotell som er kjent for den gode kortreiste og spesielt gode maten, med
egen urtehage, grønnsakshage og en egen økologiske bondegård i samme konsern
like ved. Hotellet er også kjent for sin gode service, sier Brynestad.
Danebu Kongsgaard
Danebu Kongsgaard er et nyrenovert boutiquehotell i Valdres sitt nydelige
fjellandskap med en lun og innbydende atmosfære. Et sted der du kan nyte vakker
natur og nydelige matopplevelser fra lokale råvarer.
Danebu Kongsgaard ligger på nesten 1000 moh. med utsikt mot Hemsedal,
Jotunheimen og Vang. På vinterstid er det ski inn/ut til Valdres Alpinsenter og
langstrakte langrennsløyper. På sommertid ligger stiene på dørstokken, og det er kort
vei til flere fjelltopper med 360 graders utsikt.
Historien til Danebu Kongsgaard
Danebu Kongsgaard har en lang og svært spennende historie.
Under andre verdenskrig bidro Danmark med levering av mat til det norske folk, og
det utviklet seg et spesielt godt samhold mellom landene. Som takk for hjelpen,
fremmet daværende redaktør P. Chr. Andersen fra Aftenposten i Oslo tanken om en
landsomfattende innsamling i Norge for å skaffe midler til en “DANKEHYTTE” som
takk for hjelp og samhold. En sportshytte i norsk vinterlandskap med ski og glede –
det beste av Norge. Skiforeningen tok ideen videre og startet innsamlingen på
Danmarks grunnlovsdag 5. juni 1945. Bidragene strømmet inn fra enkeltpersoner og
handelsstanden, både pengegaver og inventar. Allerede i august 1945 kunne
gavebrevet overrekkes til den utvalgte mottakeren, Dansk IdrætsForbund. Danebu
ble deretter oppført fra høsten 1947 og åpnet dørene for første gang den 16.
desember 1950.
Siden den tid har Danebu vært mye for mange. Det har vært et sted for vintersport og
ferie. Store hoppere som Tomtun, Jensen, Wirkola, og Grini trente og konkurrerte i
den tidligere hoppbakken «Danebubakken» mens de bodde på Danebu. Danebu var
også et populært sted for skøyter og fungerte som vert for de såkalte «5 store». I
1986 åpnet Valdres Alpinsenter, et populært skianlegg gjennom tidene, både for
alpint og snowboard. Danebu har også hatt kongelig besøk. I mars 1951 ble
Kronprins Olav en gjest på Danebu, og i januar 1974 var Kronprinsesse Sonja på
besøk.
Interiøret har fått positiv omtale både nasjonalt og internasjonalt. Oppgradering av
hele gjesteopplevelsen generelt har vært like viktig som interiøret. Mat- og
drikkeopplevelser, aktiviteter, opplevelsesdesign, målgrupper, samarbeidspartnere og
formidling har blitt jobbet mye med.
Danebu fremstår i dag som en perle i Valdres og ser store muligheter fremover som
medlem i De Historiske.