I slutten av juni hvert år samles alsasere og Alsace-elskere over hele verden for å feire «Vårt vakre Alsace», som man sier i Alsace. Denne internasjonale festdagen ble innført i 2017 av Den internasjonale Alsaceforeningen og markeres nå av nærmere hundre foreninger over hele kloden, blant annet av Alsaceforeningen i Norge.
For første gang siden den ble startet, vil Alsace-festen i Norge bli feiret ikke bare ett sted, men i hele seks fylker, og ikke bare én dag, men i over en uke, med et femtentalls arrangementer på programmet. Dette gjør Alsace Fan Day-feiringen i Norge til verdens største Alsace-fest!
Fra lørdag 22. til søndag 30. juni vil Alsaceforeningen i Norge og partnerne, i første rekke Classic Norway Hotels, Klosteret, Fransk kulturhus og Mitt lille Frankrike, sette Alsace på kartet. De vil formidle regionens fantastiske kulturarv og by på smakebiter til alle som deltar i Alsace-uken.
På menyen finner du utsøkte gastronomiske opplevelser, både i glasset og på tallerkenen, men også møter med ildsjeler som Leïla Martin, som er ambassadør for den alsasiske gastronomien under disse festdagene, og Albert Seltz, også kalt ridderen av sylvanerdruen, som er vinmaker i en av de vakreste landsbyene i Frankrike, Mittelbergheim.
Som kokkekunstner, forfatter og blogger er Leïla Martin en ambassadør for det alsasiske kjøkkenet, og hun er anerkjent for sine nyskapende oppskrifter og sin avslappede tilnærming til den alsasiske gastronomien. Hun promoterer det kulinariske Alsace med sin kulturarv og sine landskaper via bloggen «Je vais vous cuisiner» (som har tiårsjubileum i år) og sosiale medier.
Leïla gleder seg til å dele sin kjærlighet til det alsasiske kjøkkenet med nordmenn. Hun har kokt i hop en spesiell gave for anledningen: Hennes nyeste digitale kokebok er oversatt til norsk og vil være gratis tilgjengelig på bloggen hennes hele sommeren.
Leïla gleder seg også til å oppleve denne reisen sammen med nettsamfunnet sitt på over 110 000 matelskere, som er samlet rundt verdiene som de deler i det daglige: Kjærligheten til Alsace og produktene fra området, gleden over å være sammen og dele enkle og smakfulle retter som er inspirert av de alsasiske røttene, og produkter som er dyrket og produsert nærmest mulig tallerkenen.
Hun vil publisere bilder, artikler og videoer jevnlig, slik at alle kan ta del i denne uken med Alsace-festivitas og bli med henne på denne fantastiske reisen som forener alsasisk og norsk matkultur.
Klosteret, høydepunktet i Alsace-uken i Oslo
I Oslo kan du møte Leïla mandag 24. juni på Fransk kulturhus for å snakke om alsasisk kokekunst. Dagen etter kan du møte henne på Operataket og sende en hilsen til alle som feirer dagen i Alsace og resten av verden. Arrangøren håper på stort oppmøte på Operataket tirsdag 25. juni klokken 12.
Fredag 28. juni kan alle mat- og Alsace-elskere nyte en gourmetmiddag i hvelvkjelleren i Klosteret restaurant. Måltidet er komponert av kjøkkensjef Damien Prescod, som også er Alsace-ambassadør. Damien vil by på sin versjon av klassiske alsasiske matretter. Han gir dem en moderne vri og setter gode norske råvarer i høysetet. Det blir en hyggelig og velsmakende stund sammen med Leïla og vinmakeren Albert Seltz, som vil fortelle om vinene sine, lidenskapen sin for sylvanerdruen og om kombinasjon av mat og vin.
Alsace i fjordene og på Atlanterhavskysten
Feiringen foregår ikke bare i hovedstaden. Alsace vil være til stede fra Sørlandet til Lofoten, mye takket være Classic Norway Hotels.
Alsace vil stå på menyen i restaurantene og barene på flere av hotellene til Classic Norway Hotels. De vil tilby både typisk alsasiske menyer og menyer som er inspirert av Alsace, alle sammen i størst mulig grad basert på ferske norske produkter som er lokale og økologiske.
Torsdag 27. juni vil Leïla, kjøkkensjef Henrik Siversson og Albert Seltz særlig begeistre smaksløkene til gjestene på Hustavika Havhotell i Farstad i Møre og Romsdal, med en utsøkt alsasisk-norsk middag, en fantastisk «4-Hands & Winemaker Dinner».
Man kan få en smak av Alsace på hotellene Aksjemøllen (Lillehammer), Gloppen Hotell (Sandane), Molde Fjordhotell (Molde), Refsnes Gods (Moss), Strand Hotel Fevik (Fevik), Valldal Fjordhotell (Valldal) og Villa Bryggekanten (Henningsvær).
Tilbake til røttene
For å runde av uken med stil tar arrangementet turen til kommunen der Alsace Fan Day ble feiret for aller første gang i Norge, nemlig Rælingen, ved Lillestrøm. Lørdag 29. juni byr Ravinen Cafe & Bistro og Leïla innbyggerne i Rælingen og nabokommunene på lekre munnfuller med alsasiske smaker.
Det fullstendige programmet finnes på Facebook-siden til Alsaceforeningen i Norge.