SAS-konsernets helårsrapport for det forkortete regnskapsåret januar-oktober 2012 ble fremlagt i dag. Det viser et positivt resultat før skatt og engangsposter på 23 millioner svenske kroner, men et tap på 1 245 millioner svenske kroner inkludert engangs- og omstruktureringskostnader.
Passasjerinntektene økte med 5,6 prosent og enhetskostnadene, ekskludert drivstoffutgifter, sank med fire prosent. Antall passasjerer økte med 4,3 prosent.
Omstruktureringskostnader og andre engangsposter belaster resultatet med 1 421 millioner, hvorav cirka en milliard til den nye 4Excellence Next Generation-planen (4XNG). Resultatet før skatt lander dermed på mer en minus 1,2 milliarder.
Før 2012/2013 sier SAS at 4XNG kommer til å gi en markant forbedret kostnadsstruktur fremover. Nye avtaler for kabinpersonalet implementeres umiddelbart samtidig som SAS har fullt fokus på gjennomføringen av eksisterende aktiviteter, sier flyselskapet i en pressemelding. I løpet av 2012/2013 tror flyselskapet på en resultatforbedring på 1,5 milliarder svenske kroner.
 Det underliggende resultatet er positivt og er noe bedre enn forventet. Men nivå er på ingen måte tilfredsstillende. Likevel ser vi en forbedring både på inntekts- og kostnadssiden, noe som skyldes effektivisering, kontinuerlig senkning av enhetskostnadene samt en positiv utvikling på yield og RASK, sier konsernsjef Rickard Gustafson i meldingen.
Resultatet er likevel dårlig – særlig med tanke på at første og fjerde kavartal tradisjonelt er tøffe for flybransjen. Fjerde kvartal er som nevnt ikke med i denne årsrapporten, så tapet hadde trolig vært enda verre året sett under ett.
 Vi forventer fortsatt negativ RASK- og yieldutvikling, men under forutsetning at ingen uforutsette negative hendelser inntreffer og at drivstoffprisene er stabile rundt dagens nivå, mener SAS-konsernet at det finnes forutsetninger til å oppnå en positiv EBIT-marginal på over tre prosent samt et positivt EBT for hele 2012/2013. Første kvartalet 2013 (november-januar) kommer likevel fortsatt til å være svært svakt, noe som det alltid i dette kvartalet, sier Gustafson.