Småskalaturisme er det store nye i Sverige. Jämtland Herjedalen er den regionen i vårt naboland med høyest tetthet når det gjelder småskala produsenter av bygdeturisme og tradisjonstro brukskunst.
Folk vil rett og slett tilbake til røttene, og er villige til å oppsøke det og ikke misnt betale for opplevelsen. Det er stor oppmerksomhet rundt dette, ikke minst fra Norge
– Interessen for vår region er merkbart større, ikke minst av matskribenter og journalister, som gir oss muligheten til å vise frem vårt mathåndverk. Alt fra innbitte ”foodies” til matglade turister finner veien hit, sier Mårten Wikner, prosjektleder for Gastronomy Jämtland Härjedalen.
Stadig flere småskala operatører satser også i Norge. Organisasjonen Seterlandet, som har samlet gårdsturismen i Nord-Østerdalen og rørostraktene, er blant mange som ser en voksende trend blant nordmenn som søker det genuine. Den store attraksjonen er reisen tilbake til det opprinnelige, å oppleve hvordan brunosten blir til, hvordan geitene melkes, og det generelle livet til seters.
– Klart det er nostalgi, men det er like mye et ønske om å bevare en kultur som tar avre på det beste i oss, som en av aktørene, Oddveig Østgårdsgjelten på Brattåsrovollen ovenfor Dalsbygda beskriver det.
I likhet med i Norge har det svenske setersystemet sine røtter tilbake til 1600- og 1700-tallet, som følge sterk befolkningsvekst.
Den geografiske beliggenheten gjør også sitt til å skape noe unikt. Innslaget av Golfstrømmen med varme, vestlige vinder og unike groforhold har også stor betydning.