Fasilitator Helge Bergslien ved NCE Culinology har reist og smakt på alt fra småfuglinnvoller, mugg og maneter til insekter. Han har også introdusert norske matvarer i utlandet.
 Jeg kan love at de møter samme skepsis i andre land som insekter og annet møter hos oss. Særlig norsk brød oppfattes som usmakelig, seigt, ekkelt og lite holdbart. Videre setter vi i Vesten sammen ingredienser basert på harmoni, smaker som passer til hverandre. I andre deler av verden, som i asiatisk og søramerikansk mat vil de ha kontraster, som i sursøtt eller søtt-krydret. Da jeg hadde med norske jordbær til Thailand strødde de heller salt enn sukker på dem, sier han til Ntb.
Han er overbevist om at det norske råvarespekteret i framtiden vil inneholde både insekter, halvråtne ingredienser og annet vi i dag ser på som ekkelt og skadelig for helsa. Til dem som tenker at de aldri vil spise noe av dette, har Bergslien et sidespark:
 Vi spiser allerede masse som er muggent, bare tenk på oster. Vi spiser både rå og halvråtne kjøtt- og fiskeprodukter, og vi tyller definitivt i oss masse som er veldig usunt og ikke minst superekkelt i andres øyne.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 01.10.2012 klokken 20.15