Dette gjelder ikke minst store ferieland som USA, Thailand og Tyrkia, som er blitt mye dyrere for nordmenn. Årsaken skyldes rett og slett at det er blitt betydelig dyrere å kjøpe disse landenes valuta.
Årsaken er en vesentlig lavere oljepris, i kombinasjon med økt pengetrykking i euroland og oppgangstider i USA.
Aftenposten har utført en undersøkelse som blant annet viser at i løpet av januar er dollaren blitt 25 prosent dyrere sammenlignet med samme tid i fjor. Det betyr at New York-turen kanskje ikke helt blir like attraktiv når mat, drikke og shopping koster til dels mye mer enn tidligere.
I Londoner er prisene 15 prosent høyere, mens det i Paris er blitt rundt syv prosent økning i prisene.
Skal du til Sveits og stå på ski må du regne med et påslag på rundt 20 prosent sammenlignet med i fjor på denne tiden. I de øvrige alpindestinasjonene – der euroen rår – er det imidlertid ikke like stor prissvekst.
Thailandske baht koster for øvrig nå 25 prosent mer, og i Tyrkia gjør den svake kronen at du nå må plusse på rundt 20 prosent ekstra.
Skal du imidlertid til Russland er rubelen mye billigere enn i fjor, rundt en-tredel, og den svenske krona koster omtrent det samme som den gjorde i februar i fjor.
Fremover tror ekspertene at lite vil endre seg før muligens til sommeren. Dollaren vil holde seg sterk, mens kronen vil styrke seg noe mot viktige valutaer som svenske kroner, euroen og pundet.
På plussiden er det ellers verdt å merke seg at Norge nå er langt mer attraktivt for utlendinger. Flere svensker enn normalt har for eksempel inntatt fjellheimen, og det er et berettiget håp om at besøket fra utlandet vil ta seg kraftig opp mot våren og sommeren.