Dette sier leder i Norges Bygdekvinnelag, Kathrine Kleveland, om konkurransen som i år arrangeres for fjerde gang. Norges Bygdekvinnelag, Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge samarbeider om Ganefart.
 Gjennom Ganefart gleder jeg meg til å være med å løfte fram de beste spisestedene som er seg bevisst lokal matkultur, selger den gode historien og har en gjestfri plass klar. Bygdekvinnelaget ønsker gjennom Ganefart å få fram skattene som finnes rundt i Norge både når det gjelder matretter og råvarer, framholder Kleveland.
For å delta i Ganefart må spisestedet melde seg på konkurransen på nettstedet ganefart.no. Ut fra bestemte kriterier søknadene filtreres, og de som fyller kriteriene vil bli besøkt av en fylkesjury. Forrige Ganefart-konkurranse var det Gloppen hotell som vant.
Kriterier for deltakelse er:
* Spisested som ligger langs veien, på land og til vanns. Spisestedet trenger ikke nødvendigvis å ligge ved en utfartsåre eller stamvei. Det kan like gjerne være en destinasjon i seg selv, men det er et kriterium at stedet er tilgjengelig for allmennheten.
* Spisestedet skal ha faste åpningstider i perioden mai til september.
* Antall sitteplasser er ikke av betydning, og spisesteder som ikke tilbyr sine kunder sitteplasser har anledning til å delta i konkurransen.
* Spisesteder som ligger i sentrum av Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger har ikke anledning til å delta i konkurransen.
Åtte regioner
Et mål med Ganefart er å styrke de respektive regionenes reise og næringsliv ved å satse på mat og matkultur, framholder Kleveland.
I Ganefart-sammenheng blir landet inndelt i åtte regioner som følger Mattilsynets regiongrenser. Disse åtte er: Finnmark og Troms, Nordland, Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Hordaland, Rogaland og Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud, Oppland og Hedmark, og Oslo, Akershus og Østfold.
Det kåres én vinner i hver region, og landsvinneren blir kåret blant de åtte regionvinnerne.
Alle gjester som besøker et spisested som er med i Ganefart 2012 inviteres til å stemme på spisesteder de er fornøyde med. Avstemningen skal gjøres ved å sende en SMS eller på nett innen 15. august. En person kan bare stemme på et spisested én gang.
Vurderingskriteriene er bevisst bruk av lokale råvarer, at det serveres tradisjonsmat eller retter som er typiske for regionen, formidling av stedets og rettens historie vektlegges, og at gjestene føler seg velkomne og hygger seg under måltidet.
Årets landsvinner vil få prisen på 50 000 kroner, som deles ut på reiselivskonferansen på Sundvolden 24. oktober.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 25.04.2012 klokken 06.45