Listen er basert på kommentarer som er gitt av tidligere gjester på overnattingsstedene. De to norske etablissementene er kun slått av ett vandrerhjem i Bangkok og ett i Houston, Texas, melder Aftenposten.no.
 Vi har alltid hatt fokus på kontakten mot gjestene, som bare det at vi begynner med å ønske dem velkommen. Folk trives her. Vertskapsrollen er utrolig viktig, og vi har god lokalkunnskap, sier John Håland, som er vert ved Flåm vandrerhjem og camping sammen med kona Marte.
Det er tredje generasjon i familien som nå driver denne virksomheten med til sammen 80 senger sentralt i Flåm. Renhold har i alle år vært et viktig område, opplyser Håland. Nybygget fra 2009 legger vekt på norske stildetaljer og tilbyr eget bad på samtlige rom. Flåm vandrerhjem er dessuten kjent for sitt flotte hageanlegg.
 Når folk kommer fra Kina eller Hongkong er det rett og slett ikke alle som har gått på grønt gress og sett frukttrærne eller markblomstene blomstre, sier Håland, som har 85 prosent utenlandske gjester og full pågang hele sommeren.
Åpen løsning
På Lillehammer er det nylig investert 100 millioner kroner i en fullstendig renovering og oppgradering av byens jernbane- og skysstasjon. Her ligger også vandrerhjemmet, som står frem i flunkende ny innpakning der en åpen kombinert resepsjon og kafé tar i mot gjestene.
 Et godt vertskap, pluss at det er rent og ordentlig. Det tror jeg er nøkkelen, svarer vert Geir Evensen på spørsmål fra Aftenposten om hva som skal til for å skape et bra vandrerhjem.
Evensen og hans 15 ansatte legger vekt på en uformell stil.
 Vi skravler med gjestene og spør hvordan de har det. Filosofien vår er at kan vi si «ja» til noe, så sier vi «ja». Vi prøver å ikke ha så mange regler, sier han.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 14.06.2012 klokken 17.45