Da det som kan sammenlignes med kokkenes europamesterskap var ferdig servert tirsdag kveld, ble det klart at Johannessen hadde laget de mest smakfulle rettene.
 Jeg kan ikke klage, dette var veldig gøy og det jeg har jobbet for i åtte måneder. Jeg hadde mål og forventning om å ta gull, sa Johannessen til Ntb etter at premieseremonien var over.
Han seiret foran Sverige på sølvplass og tredjeplasserte Danmark, som begge ga ham hard konkurranse underveis.
26-åringen kommer fra Austevoll i Hordaland og har gått læretid på Hotel Neptun i Bergen. Han var kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt. Der jobbet han fram til 2011.
Både fisk og kjøtt
Kokkene skulle i løpet av fem timer presentere en fiskerett og en kjøttrett, hver til 14 personer, der hovedråvarene var sjøtunge, reker og kylling.
 Jeg laget en fiskerett av sjøtunge og reker med gulrotpuré og løk. Kjøttretten besto av kylling, rødbet og eple, selleri, poteter og trøfler, fortalte Johannessen om retten som tydeligvis falt i smak hos dommerne.
I juryen satt flere ledende europeiske kjøkkensjefer, blant andre den ikke helt ukjente kokken Eyvind Hellstrøm, som har vært dommer siden 1993.
Går for nytt gull
Johannessen konkurrerte mot 20 nasjoner, hvorav de 12 beste gikk videre til den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or Lyon, som blir ansett som kokkenes verdensmesterskap, i januar neste år. Der har han forhåpninger om å gå til topps på nytt.
 Jeg har det samme målet: å vinne. Jeg vil ikke gå nedover på rangstigen. Jeg må bare jobbe hardere for å nå de samme målene. Men det blir en hardere konkurranse siden de beste landene som USA er med, sa han.
Det er tredje gang Bocuse d’Or Europe er blitt arrangert, og Norge har gjort det skarpt også tidligere. Geir Skeie tok gull i 2008, mens Gunnar Hvarnes fikk med seg en sølvplassering i 2010.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 22.03.2012 klokken 09.05