For besøkende fra utlandet har det vært helt merkelig å komme på besøk hos oss, og verken kunne smake på sideren eller kjøpe den, sier Asbjørn Børsheim i Ulvik Frukt & Cideri, som er et foregangsbruk innenfor produksjon av eplesider.
Alkoholholdig epledrikke har lange tradisjoner i Hardanger, vårt mest kjente eplefylke. I Ulvik har bøndene dyrket epler i mange hundre år, men uten å kunne servere drikken til besøkende. I hvert fall ikke på lovlig vis.
Nå kan du imidlertid komme til gards hos Børsheim og andre produsenter, og drikke og kjøpe ”Sider frå Hardanger”, som er et registrert varemerke med fire prosent alkohol.
Vinprodusenter over hele verden kan selge sine egne varer som den største selvfølgelighet. Inntil nylig var dette umulig i Norge på grunn av strenge regler og stivt byråkrati. I år har det løsnet, noe som er veldig godt nytt for Børsheim & co.
– Det gir jo en helt essensiell dimensjon til et besøk hos oss å smake på varene, sier Børsheim. Den tidligere læreren har et omfattende produktutvalg, som vinner stadig nye tilhengere langt ut over Ulviks kommunegrenser.
Ulvik Frukt & Cideri er sammen med Lekve Gård og Syse Gård en del av Frukt- og Siderruta i Ulvik (siderruta.no).
Fakta
Sider er laget med naturlig gjæring, og har ofte en syrlig smak og middels sødme. Den kan brukes som erstatning for hvitvin, og bør serveres kald, gjerne til mat. Rundt 20. september er det eplehøsting i Hardanger, og i månedsskiftet september/oktober er det pressing.