Tall fra Virke viser at 72 prosent vil ta sommerferie i år, og at nesten 60 prosent av disse planlegger å legge deler av ferien til utlandet. Veksten i pakkereiser i vår-månedene kom til tross for at vi i årets befolkningsundersøkelse om ferievaner oppgir at vi vil være litt mer forsiktig med bruk av penger i årets sommerferie sammenlignet med i fjor.
– Tallene viser at utenlandsturen prioriteres høyt og er hovedferien for mange om sommeren. Nå som det varme været så langt har uteblitt, vil nok enda flere sikre seg en uke eller to i sol og varme, sier direktør for Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril.
For sol og sommer er viktig. Av tre på topp formål med ferien, oppgir 69 prosent at det er tid med venner og familie, og hele 54 prosent oppgir at det er rekreasjon, soling og bading. 38 prosent oppgir at det er å oppleve nye steder.
Deler ferien i to
Det er derimot ingen grunn til å frykte for at man blir alene på Norges-ferie. Mange velger å dele ferien i to, med en del i utlandet og en i Norge. Lav kronekurs og usikker økonomi gjør også at noe flere oppgir å legge deler av ferien i Norge i år.
90 prosent av de innkomne turoperatørene oppgir at de har flere innkomne reisebestillinger i år enn i fjor. Også overnattingsbedriftene opplever et større trykk enn på samme tid i fjor.
– Sommeren blir god for de norske reiselivsbedriftene, sier Robert Hval Straumann, fagsjef for reiseliv i Virke.
– Norge er et attraktivt turistland, og mange aktører er med på å bygge et stadig bedre reiselivsprodukt. Sammen med at den norske kronen har svekket seg det siste året, bidrar dette til at vi ser en langt bedre situasjon for norsk reiseliv enn tidligere år.
Nordmenn som ferierer i Norge drar oftest på hytta eller på besøk til familien.
– Norske turister i eget land er ganske tradisjonelle. Vi ønsker oss noen rolige uker på fjellet eller ved sjøen, og dette er ganske stabilt, sier Straumann.
For selv om ferieforbruket har doblet seg de siste ti årene, og det er utenlandsreisene som tar den største delen av denne veksten.
– Vi bruker dobbelt så mye på utenlandsreisene som på Norges-feriene, sier McSeveny-Åril.