Travel News skrev i går at Innovasjon Norge var negative til omleggingen av SSB-tallene når det gjelder overnattingsstatistikk. Dette viser seg å ikke stemme; det Innovasjon Norge ønsket var at SSB også må fortsette å publisere tallene som tidligere år – i tillegg til fornyelsen.
– Jeg ser ut fra vårt blogginnlegg at det kan se ut som vi er negative til endringen, men realiteten er at vi er svært positive til den omleggingen som er gjort og vi har derfor gjort noen presiseringer i blogginnlegget, www.visitnorway.org, presiserer Per-Arne Tuftin til Travel News.
Endringen i rapporteringsrutinene har imidlertid ført til at statistikken fra 2013 ikke er direkte sammenliknbar med tidligere års statistikk. Det blir dermed et brudd i tidsserien og vanskelig å sammenligne med tidligere år.
– Dette betyr at det er svært vanskelig å si om endringene i tallene skyldes en trafikkendring eller om den skyldes omleggingen i datagrunnlaget. Dette kan løses ved at SSB i 2013 fortsatt publiserer overnattingsstatistikken etter samme metode som i 2012 og tidligere år, parallelt med den nye rapporteringen. Da blir det mulig å sammenlikne, og dermed si noe om den faktiske utviklingen, mener reiselivssjefen.
Tuftin trekker særlig frem det at flere overnattingsbedrifter blir inkludert i statistikken etter omleggingen som positivt. Han mener at statistikken vil gi en bredere og riktigere oversikt over norske og utenlandske gjestedøgn ved ulike overnattingssteder i Norge, samtidig som vi får sammenliknbare tall i tråd med rapporteringsstandarden i Eurostat.
– Dette vil gjøre det enklere å sammenligne de norske overnattingstallene med tallene i øvrige europeiske land, som er svært viktig for å følge utviklingen i overnattinger i Norge og Europa. Flere overnattingsbedrifter blir inkludert i statistikken etter omleggingen ved at vi blant annet nå måler hotell større enn 10 senger (fra 20 senger) og camping større enn 30 enheter, det vil si teltplasser, oppstillingsplasser etc. (fra 50 enheter). Tidligere ble det brukt faste omregningsfaktorer mellom enhetsdøgn og gjestedøgn, nå blir gjestedøgn innhentet direkte. Statistikken vil dermed gi en bredere og riktigere oversikt over norske og utenlandske gjestedøgn ved ulike overnattingssteder i Norge, sier Tuftin videre.