Oslo Kontrollsentral Røyken har ubesatte stillinger. Antall permisjoner er større enn tidligere beregnet, samtidig som flygelederne avvikler sommerferie, melder Vg.no.
 Dette gir et høyt antall udekkede vakter gjennom sommerperioden. Det må dessverre ventes at dette får konsekvenser, varslet Avinor i brev til flyselskapene allerede 6. juni.
Konsekvenser betyr i denne sammenheng flyforsinkelser.
Frist søndag
Norsk Flygelederforening (NFF) har 533 medlemmer. Deres lønnsoppgjør har gått til megling, der meglingsfristen er søndag. I går varslet fagforeningen at dersom det ikke blir løsning innen fristens utløp, går fire flygeledere ut i streik; To i Røyken og to ved Oslo Lufthavn på Gardermoen.
Avinors beredskapsgruppe var samlet i fire timer etter uttaket i går, uten å klare å overskue konsekvensene av at fire flygeledere eventuelt ikke stiller på jobb mandag.
 Vi vil ha et nytt møte med lederne i kontrollsentralen i Røyken og tårnet ved Oslo Lufthavn i morgen, opplyste Avinors pressesjef Sindre Ånonsen i går kveld.
Han sier at trafikkavvikling er kompleks og at Avinor vil være helt sikre på at de treffer med sine prognoser om konsekvensene av en mulig streik. Forhandlingsleder i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, sier at streikeuttaket er det mest beskjedne hun har sett noen gang.
 Vi tar ut det antallet vi føler er riktig for å nå målet vårt. Opptrapping kan skje hver dag, sier flygelederforeningens formann, Robert Gjønnes, ifølge Vg.no.
 Rovdrift
Foreløpig er ikke arbeidsgiverne bekymret for streikekaos mandag, hvis det blir flygelederstreik. Flygeleder-formannen mener imidlertid streiken vil kunne merkes:
 Det kan bli perioder med irregularitet, og det kan bli perioder der en streik på dette nivået ikke får noen konsekvenser for flytrafikken, sier Gjønnes til Ntb.
Flygelederne avviser i en pressemelding at uenighet om lønn er årsak til forhandlingsbruddet. De mener at partene er sterkt uenige om den sosiale profilen i oppgjøret:
 Det drives fra Avinors side det vi oppfatter som utstrakt rovdrift på flygeledere ved enkelte flykontrollenheter, når man ser på arbeidstid, belastning og bemanning.
Motpartens forhandlingsleder Anne-Kari Bratten viser til at Avinor jobber målrettet med å trene opp nye flygeledere til de 13 stillingene som står ledige.
 Hvis flygelederne opplever rovdrift, er det noe de må ta opp i arbeidsmiljøutvalget. De kan ikke ta det opp på Riksmeklerens kontor, sier Anne-Kari Bratten.
Spekter tilbød en lønnsøkning på 4,1 prosent. NFF oppgir ikke sitt lønnskrav utad. Ifølge Spekter har flygelederne en snittlønn på 947 400 kroner før overtid.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 29.06.2012 klokken 10.30