Cuba er et land overmodent på reformer. De statlige restaurantene er bare ett av områdene der misnøyen mot det offentliges overformynderiet ofte kommer til overflaten.
Om det er den direkte årsaken til at Raúl Castro nå lemper på restriksjonene skal være usagt, men det er liten tvil om at klagene på undermåls mat og dårlig service har kommet han for øret. Allerede har Cuba rundt 1200 private restauranter – såkalte paladres – som gjerne holder høyere service (og pris) enn de statlige stedene.
Fidel Castro startet oppmykningen på 1990-tallet, noe som ikke minst var viktig for den gryende turistnæringen. Etter Sovjetunionens fall havnet Cuba i en dyp økonomisk depresjon, som blant annet bidro til Castros satsing på reiseliv.
Den tiltagende liberaliseringen har ført til en viss bedring, men det er fortsatt et stykke igjen før man er i nærheten av å innfri potensialet som ligger i turismen. At Raúl Castro nå legger til rette for å privatisere ytterligere 9000 restauranter kan være et tegn på at flere reformer er på vei.
Millioner av cubanere lever i hvert fall i håpet.
Cuba privatiserer 9000 restauranter
0De økonomiske reformene på Cuba har nådd landets restaurantbransje. Nå skal 9000 av de statlige eide spisestedene privatiseres.