RAC Holding kjøpte sommeren 2010 rettighetene til driften av Avis og Budget i Skandinavia fra sør-afrikanske Barloworld. Etter 15 måneders restrukturering og omstilling, er resultatene forbedret med 99,5 millioner kroner.
Nå viser RAC også muskler ved å gjøre ytterligere oppkjøp og internasjonal ekspansjon. Gjennom nyetablerte RAC Iceland hf kjøper konsernet 45 prosent av aksjene i selskapet ALP hf som driver Avis og Budget på Island.
 Det er klart at vi benyttet anledningen til å innlemme det fjerde land i konsernet. At Island er på fote igjen økonomisk, med nye rammebetingelser, gjør at vi har valgt et svært gunstig tidspunkt med en relativt lav inngangsbillett. Det er naturligvis noe risiko relatert til Island både i forhold til økonomien og vulkanutbrudd, men oppsiden er også stor når man kommer inn i denne fasen, sier Dag Andre Gimle Johansen, konsernsjef og deleier av RAC-konsernet.
Det er foreløpig ikke aktuelt å etablere fellesfunksjoner eller å ta ut synergier utover positiv påvirkning gjennom deltakelse i styret i ALP hf. RAC vil være representert i det islandske styret gjennom to av topplederne i RAC-konsernet.
 Virksomheten på Island har samme strategier som vi allerede har i Skandinavia. De har sterk fokus på å drive kostnadseffektivt, fokus på driften på hvert eneste utleiekontor, har konkurransedyktige priser samt leverer gode kundeopplevelser. Våre nye kollegaer er virkelig fagfolk på bilutleie. Vi kan lære litt av de på samme måte som de kan lære litt av oss, sier konsernsjefen.
Tosifret vekst
Avis og Budget på Island har etter finanskrisen høsten 2008 etablert virksomheten igjen med 15 utleiekontorer, 65 ansatte og rundt 1 400 biler. Den positive utviklingen bekreftes av en meget god start på 2012 med tosifret vekst. 55 prosent av selskapet vil fortsatt bli eid av ledelsen på Island som ser fram til å få RAC-konsernet inn som en sterk strategisk partner og aksjonær.
Den islandske regjeringen anser turisme som et av hovedvirkemidlene for vekst og styrking av økonomien, og bilutleie utgjør en av satsningsområdene for å tiltrekke seg turister. Dette har blant annet ført til gunstige import- og registreringsregler for leiebiler. Den islandske regjeringen driver også en aktiv valutapolitikk for å tiltrekke seg utenlandske investorer gjennom et auksjonssystem for kjøp av islandske «kronur». RAC-konsernets tidlige inntreden med investering på Island har allerede gitt store valutagevinster.
 Den islandske sentralbanken ga oss 20 prosent rabatt på islandsk valuta slik at valutagevinsten første dagen som nye eier ble 20 prosent av kjøpesummen, sier Gimle Johansen.
Ny driftsmodell
Driften i Skandinavia er organisert gjennom selskapene RAC Norway AS, RAC Sweden AB og RAC Denmark A/S. Dag Andre Gimle Johansen og kameraten, avdøde Per-Erik Burud med partnere, kjøpte RAC konsernet sammen, med henholdsvis 49 prosent og 51 prosent eierandel i juli 2010.
RAC-konsernets strategi er en langsiktig utvikling av bilutleiekonseptet under Avis- og Budget- merkevarene, gjennom et regulert driftskonsept hvor egeneide og franchisekontorer har utstrakt grad av ansvar for egen drift og resultat.
Avis i Norge forbedret sin posisjon i «Norsk Kundebarometer» med 32 plasser fra 2011 til 2012, noe som tydelig beviser at kundene opplever endring i driftsmodellen som positiv.
 Lederne på utleiekontorene tar et mye større eierskap for kundeopplevelsen i denne modellen, og det merker kundene, sier Gimle Johansen.
For RAC Konsernets 518 utleiekontorer er det også gode nyheter at ordrereserven (allerede reserverte utleiebiler) for sommeren tyder på at turisttrafikken til både Skandinavia og Island blir bedre enn 2011.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 31.05.2012 klokken 10.35