Samtidig som at reiselysten vår er stor, justerer vi feriebudsjettet og reisemønsteret endres. Det viser den ferske reiselivsundersøkelsen Reisepuls 2016 fra Virke.
– Selv etter flere år med vekst i norsk reiseliv forventer bransjen en god sommer, sier Line Endresen Normann, direktør for Virke Reise Norge.
Vi søker mer opplevelser
Ferske tall fra Virke viser at 74 prosent planlegger å ha sommerferie, litt opp sammenlignet med fjoråret. Opplevelser blir viktigere når vi velger reisemål, der to av tre planlegger å forfølge personlige interesser i sommerferien. Fysisk aktivitet og naturopplevelser er mest populært, tett etterfulgt av kulturrelaterte aktiviteter og matopplevelser.
– Reisepuls-undersøkelsen indikerer at sommerferien fortsatt står sterkt og at innholdet i ferien har blitt viktigere når vil velger destinasjon. Opplevelsesturismen er det raskest voksende reiselivssegmentet og verdiskapningen er mer enn tredoblet siden 2001, sier Endresen Normann.
De seneste årene har den svake kronen styrket konkurranseposisjonen til norsk reiseliv. I fjor økte utenlandsk turisme til Norge med 12 prosent. Norsk natur, spesielt fjord og fjell, tiltrekker seg reisende fra inn- og utland.
Av de som skal på ferie i sommer planlegger seks av ti å legge deler av denne til utlandet. Sol og bad er blant de viktigste formålene våre når vi planlegger utenlandsreisen for sommeren.– Fjorårets sesong som var preget av dårlig norsk sommervær, førte til at flere nordmenn enn vanlig trakk sørover mot Middelhavet for å oppleve strandliv og et stabilt varmt klima. I år ser vi en svikt i salget til Tyrkia, noe som medfører at reisemønsteret endrer seg og at flere reiser lenger vest i Middelhavet enn tidligere år. På toppen troner Hellas og Spania som i år tiltrekker seg aller flest soltørste nordmenn på utenlandsreise, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.
Sammenlignet med forventningene i januar justerer vi imidlertid ned pengebruken noe. I gjennomsnitt har den norske husstanden et planlagt feriebudsjett på 39 400 kr, noe som er 6 400 kr mindre enn antatt ved årsskiftet.- Forventningene til feriebudsjettet er lavere enn ved inngangen til 2016, men ligger over nivået for 2015. Urolige tider gjør oss litt mer forsiktig med pengebruken, men selv om det samlende feriebudsjettet går noe ned ser vi at reiselysten holder seg stabilt høy, sier McSeveny-Åril.