Tall fra SSB viser at det var 4,6 millioner gjestedøgn ved kommersielle overnattingssteder, som er en økning på ni prosent sammenlignet med august i fjor.
Det var 2,86 millioner norske gjestedøgn (+5 %) og 1,78 millioner utenlandske gjestedøgn (+16 %), og er en økning fra alle markeder Innovasjon Norge har en reiselivssatsing. Utviklingen er i tråd med prognoser tidligere i år, der man spådde en «all time high» for sommersesongen med vekst fra alle markeder, bortsett fra Russland.
Sommersesongen fikk en noe treg start med hotellstreiken som rammet norsk reiseliv i mai, men streik til tross; det var en økning fra utlandet på to prosent.
Deretter ble både juni, juli og august særdeles gode, med besøksrekord for Norge. Aldri tidligere har det vært målt flere kommersielle gjestedøgn. Total var det 17,3 millioner gjestedøgn, som er opp seks prosent i forhold til sommersesongen 2015. Det var 11,4 millioner norske (+3 %) og 5,9 millioner utenlandske (+12 %).
Det er flest norske gjestedøgn i Norge gjennom året, men andel utenlandske lå i sommer på 34 prosent. Sommeren 2014 lå andelen på 31 prosent.
Etter nedgang fra utlandet sommersesongen 2012 (-3 %) og 2013 (-1 %), snudde det i 2014 med en økning fra utlandet på ti prosent. I 2015 var det en økning i utenlandske gjestedøgn på åtte prosent, og dette toppes i år med en økning fra utlandet på 12 prosent. Det betyr at det i sommer var 21 prosent flere utenlandske gjestedøgn, sammenlignet med sommersesongen 2014. Økningen fra utlandet fordeler seg utover de tradisjonelt store og viktige volummarkeder som Tyskland, Sverige og Nederland, men også oversjøiske markeder tar andeler.
For bare få år siden var USA og Kina små volummarkeder, men denne sommeren er USA det femte største utenlandsmarkedet der Innovasjon Norge har en reiselivssatsing, og Kina det syvende største. God vekst fra Storbritannia og Sør-Europa, samt at dansker finner Norge et besøk verdig også utenom vintersesongen.
Ikke bare var det flest utenlandske gjestedøgn i Fjord Norge. Det er også her den største veksten fra utlandet var.
Fjord Norge, med sine fire tilhørende fylker, hadde 2,2 millioner utenlandske gjestedøgn. Det er 15 prosent flere enn sommersesongen 2015. Til sammenligning hadde Østlandet, med sine syv tilhørende fylker, i overkant av 2,18 millioner utenlandske gjestedøgn, som betyr en økning på 11 prosent. Ellers var det en god økning fra utlandet i både Nord-Norge (+11 %), Sørlandet (+5 %) og Trøndelag (+4 %).