Regjeringen varslet allerede sist høst at de ville innføre en skatt for turister. Nå anbefaler regjeringens reiselivsutvalg en ordning med et såkalt nasjonalt besøksbidrag. Det skal kreves inn via ulike transportformer inn til eller ut fra landet.
Retningslinjene for finansiering bør fastsettes nasjonalt, men må være enkle, ubyråkratiske og gi stort handlingsrom for å finne langsiktige lokale løsninger på fellesgodeutfordringer, slår utredningen fast.
– Vi mener at de som besøker Norge, skal være med å ta vare på natur- og kulturgodene som de har glede av. Utvalget anbefaler at det innføres et nasjonalt besøksbidrag som skal forvaltes regionalt og lokalt. Det er viktig at en ordning med besøksbidrag sikrer fellesgodefinansiering over hele landet, og ikke bare i pressområdene, sier utvalgsleder Trine Skei Grande (V).
Inntektene må fordeles mellom fylkeskommunene, som behandler søknader om midler til fellesgodetiltak. Hvordan midlene skal brukes, må styres lokalt, mener den offentlige utredningen.
Høyre vedtok på sitt landsmøte sist helg å gå inn for at kommuner som selv ønsker det, skal få innføre turistskatt.
Saken var mye diskutert i valgåret 2019. I Høyre endte det med et nei til å innføre en generell lokal eller nasjonal turistskatt.
Nå sier altså partiet entydig ja til å la kommunene ta inn ekstra skatt fra turister. Det skjedde da landsmøtet vedtok en storresolusjon om lokalpolitikk sist søndag.
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad er kritisk til forslaget om ny turistskatt.
– Dette forslaget vil gjøre det mindre attraktivt å komme til Norge som turist. Norge er allerede svært dyrt og har fra før høyere skatter og avgifter enn sammenlignbare land, sier Bjørnstad til NTB.
Han understrekte at turister inn til Norge er viktig, og at dette skaper arbeidsplasser i distriktet.
– Et slikt grep vil sannsynligvis føre til at færre turister kommer, ikke flere, sier Bjørnstad.
(©NTB)