Virke er positive til at det innføres besøksbidrag i Norge, men utformingen må være treffsikker og de som i liten grad bidrar til fellesskapet må inkluderes og ikke ramme kun kommersiell overnatting.
– Vi er positive til at AirBnB foreslås inkluderes, men vi er skuffet over at man ikke følger Reisemålsutvalgets anbefalinger om at alle som besøker Norge bør bidra. Det ville sikre like vilkår, sier Audun Pettersen, bransjedirektør reiseliv i Virke.
– Besøksbidrag må forvaltes lokalt og reiselivsnæringen, samt destinasjonsselskapene må ha en sentral rolle i forvaltningen. Innsamlede midler må brukes til kunderettede fellesgoder (eks. løyper, stier, merking, skilting, åpne festivaler, gratis skibusser, utkikkspunkt) og bærekraftig besøksforvaltning. Bruken av besøksbidraget må være transparent – det vil sikre aksept, sier Pettersen.
I NHO Reiseliv er ikke begeistringen like stor.
– Turistskatten som regjeringen i dag foreslår, vil gjøre det dyrere å feriere i Norge – også for nordmenn. Forslaget løser ikke de reelle utfordringene, og er stikk i strid med det næringen selv har bedt om, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.
Hun viser til at nordmenn står for to av tre overnattinger på norske hoteller.
– Så regjeringens forslag vil først og fremst være en ny skatt på nordmenns ferie, sier hun.
Regjeringen sier inntektene fra avgiften skal øremerkes til turistformål. Men NHO frykter at en presset kommuneøkonomi vil føre til at mange kommuner innfører turistskatt for å spe på.
– Regjeringen er ikke tydelige nok på hva pengene skal og kan brukes til. Jeg har sett kommunepolitikere som har støttet en ny turistskatt fordi de trenger penger til å nedbetale gjeld, finansiere kollektivtrafikken, eller har lyst til å bygge et nytt vikingsenter, sier Devold.