Heltidsansatte i overnattingsvirksomhetene hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 27 800 kroner. Til sammenligning hadde heltidsansatte i restauranter og barer en månedslønn på 26 500 kroner, og ansatte i catering og kantinedrift 32 500 kroner.
Ganske så beskjedne lønninger, kan man mene. Men så tjener heller ikke sjefene så fett. Gjennomsnittlig månedslønn for ledere i hotell- og restaurantvirksomhet var nemlig 37 100 kroner, en vekst på 2,8 prosent fra oktober 2008. Lederlønningene er høyest i catering og kantinevirksomheter. Her hadde lederne i gjennomsnitt 41 000 kroner i måneden. Lederne i overnattingsvirksomheter hadde i gjennomsnitt 39 000 kroner, mens deres kolleger i restaurantvirksomhet hadde 34 900 kroner.
Hotell- og restaurantnæringen domineres av ansatte i salgs- og serviceyrker som kokker, servitører, hovmestere og barkeepere. Gjennomsnittlig månedslønn for denne yrkesgruppen var 25 900 kroner, en økning på 3,2 prosent fra oktober 2008 til oktober 2009. Heltidsansatte kokker hadde en lønnsvekst på 1,9 prosent, mens lønnen for servitører, hovmestere og barkeepere økte med 3,9 prosent.
Heltidsansatte i yrker uten krav til utdanning hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 26 400 kroner. Dette var en lønnsvekst på 4,3 prosent fra 2008. I denne yrkesgruppen finner vi blant annet renholdere, stuepiker og kjøkkenassistenter.
Les mer om lønnsstatistikken her.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 08.03.2010 klokken 09.15