– Alt for lenge har flymat vært forbundet med måltider man helst vil glemme. Dette gjør nå Singapore Airlines, sammen med verdens største flykjøkken, Gate Gourmet, noe med. Fire danske topprestauranter er nemlig invitert til å konkurrere om å lage helt nye retter. De skal serveres både til økonomi- og businessklasse-passasjerer.
– Vår ambisjon er at flymaten skal smake himmelsk, sier Tim Lee, general manager for Singapore Airlines i Norden.
Lee ønsker seg en meny som har et godt samspill mellom det nordiske og asiatiske kjøkken.
Lee er svært godt fornøyd med at noen Nordens beste restauranter og kokker har takket ja til å delta i prosjektet.
Matbloggeren og Norges beste amatørkokk Helle Ø. Valebrokk håper Singapore Airlines’ initiativ også får andre flyselskaper til å skjerpe seg.
– Jeg reiser mye og har dessverre opplevd at matkvaliteten er blitt dårligere og dårligere, sier hun.
– På min siste flyreise fikk jeg mat som jeg definerer som uspiselig. Jeg tror flere enn meg gjerne betaler for å spise godt – spesielt når man skal fly langt. Nyheten om at Singapore Airlines skal tilby gourmet-mat også for økonomi passasjerer lyder derfor som musikk i mine ører.
Kiin Kiin, Dragsholm Slot, Studio og Mikkel Maarbjerg, som er en del av de kjente kokke-makkerne ”Kirk & Maarbjerg”, er restaurantene som nå skal konkurrere om å utvikle den mest smakfulle flymaten. Første skritt på veien var en workshop i regi av Gate Gourmet, der krav til og innsikt i flymat ble gjennomgått. I disse dager sender restaurantene inn sine oppskrifter og menyer. De skal evalueres av et dommerpanel bestående av representanter fra Singapore Airlines, Gate Gourmet og den gastronomiske scene.
Målet er at de nye rettene fra januar 2016 blir servert på direkteruten fra København til Singapore. Go’bitene vil på sikt også tilbys på andre av selskapets flyvninger, men den nøyaktige planen for dette er ikke endelig fastlagt.