Gøteborg har i en årrekke vært blant de mest populære utenlandske storbyene for nordmenn, men aldri før har interessen vært høyere enn i 2024. Hele 372 000 norske gjestenetter ble registrert i den svenske vestkystbyen i løpet av fjoråret, en økning på 12 prosent sammenlignet med året før. Det gjør nordmenn til den største utenlandske turistgruppen i regionen, foran både amerikanere og dansker.
Tallene kommer fra den svenske turistorganisasjonen Visit Sweden, som peker på kombinasjonen av kulinariske opplevelser, byliv og nærhet til natur som forklaring på Gøteborgs økende tiltrekningskraft. Ikke minst frister byen med alt fra Michelin-restauranter til uformelle matmarkeder, grønne parker, historiske slott og shopping for enhver smak.
– Gøteborg tilbyr et storbyliv i menneskelig skala, med alt innen rekkevidde. Det er en by som kombinerer urban puls med skjærgårdsidyll og grønne opplevelser, sier representanter fra Visit Sweden i forbindelse med publiseringen av tallene.
Hva vil nordmenn ha?
En målgruppeanalyse gjennomført av Visit Sweden viser at nordmenns største motivasjon for reiser til Sverige er nettopp byliv, shopping og matopplevelser. Når nordmenn drar på storbytur til Gøteborg, står restaurantbesøk øverst på ønskelisten, tett etterfulgt av besøk i parker og hager, shopping, landemerker og historiske herregårder og slott.
I tillegg til klassikere som Liseberg, Feskekôrka, Universum og det hippe området rundt Magasinsgatan, trekkes nå også nye og mindre kjente attraksjoner frem. Blant annet anbefales en tur til Ringön, et tidligere industriområde i ferd med å forvandles til en kreativ bydel med kunst, musikk og mat, eller et besøk på Gunnebo slott og hager, som byr på økologisk mat og vakker arkitektur.
Tilgjengeligheten bidrar til suksess
Med sin beliggenhet bare noen timers kjøring fra Oslo og enkel tilgjengelighet med tog, buss eller bil, er Gøteborg en lavterskelreise for mange. Nå håper turistmyndighetene at enda flere vil oppdage nye sider ved byen, enten det er gjennom en helgetur med vårvibber, eller som del av en sommerferie med barn, kultur og kulinariske høydepunkt.