Nullutslippskravet er fastsatt som en del av miljøsikkerhetsforskriften, og er besluttet av regjeringen. Sjøfartsdirektoratet startet arbeidet i 2018.
– Arbeidet med nullutslippskrav i verdensarvfjordene har vært en lang og krevende prosess, både for næringen og for Sjøfartsdirektoratet. Nå som regelverket er fastsatt er det viktig å få fram at dette gir næringen avklaringer de har ventet lenge på. Det gir god forutsigbarhet, og muligheten til å innrette seg etter kravene, sier sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Det innføres nullutslippskrav i verdensarvfjordene fra 1. januar 2026 for passasjerskip med bruttotonnasje under 10 000.
Fra 1. januar 2032 gjelder kravet også for passasjerskip med bruttotonnasje 10 000 eller mer.
Biogass og landstrøm
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen kaller regelverket et viktig gjennombrudd for verdensarvfjordene.
– Kravet om nullutslipp vil bidra til teknologiutvikling og lavere utslipp, og samtidig sikre de spektakulære verdensarvfjordene som attraktive turistmål, sier statsråden i pressemeldingen fra KLD.
Regjeringen har videre bestemt at passasjerskipene skal kunne benytte biogass som alternativt drivstoff, og at det stilles krav til bruk av landstrøm der det er tilgjengelig.
Bruk av biogass som alternativt drivstoff
EU-krav til klimagassreduksjon
Kravet om nullutslipp er utformet teknologinøytralt, uten nærmere føringer til hvordan det skal oppfylles.
Det er opp til aktørene som opererer i verdensarvfjordene å bruke energikilder som ikke gir direkte utslipp av karbondioksid (CO2) og metan (CH4). Det stilles imidlertid krav til klimagassreduksjoner i tråd med EUs rammeverk ved bruk av slike energikilder.
Les rundskrivet «Fastsettelse av nullutslippskrav for turistskip og ferger i verdensarvfjordene» her.