Vi har flere ganger tidligere skrevet at det råder stor usikkerhet om årets turistsesong. Årsaken er at mange europeiske turister ikke har råd til å komme til Norge som følge av krisen i Europa. I tillegg fører sterk krone til at nordmenn får mye for pengene i for eksempel EU-land, og dermed vil velge utenlandsferie framfor norgesferie.
Les også: Moderat optimisme i reiselivet.
Det hjelper heller ikke reiselivsnæringen at vi ikke kommer til å bruke noe særlig mer penger på årets ferie enn vi gjorde i 2011. Undersøkelsen Ipsos MMI har utført for DNB viser at økningen i nordmenns feriebudsjett ikke vil øke med mer enn 500 kroner fra 2011. 23 prosent sier at de skal bruke mer penger på ferien i år enn i fjor, mens 20 prosent sier de skal bruke mindre penger, melder E24.no.
Overrasket over nøkternhet
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er overrasket over at folk ikke vil bruke mer penger på ferien i år enn i fjor.
 Folk har mer å rutte med på grunn av fortsatt lav rente, og vi ser at det private forbruket har gått opp. Derfor regnet jeg med at mange også ville bruke mer penger på ferien i år enn i fjor, sier Sandmæl.
Hun tror årsaken til at vi ikke planlegger å bruke mer på ferie kan være at vi får mer for pengene nå som kronekursen er sterk.
 Vi trenger ikke bruke mer, det er blitt billigere å være nordmann i utlandet, sier Sandmæl.
Bruker mer enn vi planlegger
Reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Virke mener også at en sterk krone og en svekket euro kan være en forklaring på at feriebudsjettet ikke øker mer.
 Virke har de siste årene også gjort undersøkelser av folks ferieforbruk, og de samsvarer noenlunde med det som kommer fram av DNBs undersøkelse, sier han.
Forsdahl peker på at det er en del feilkilder ved slike undersøkelser, at det ofte er anslag og at folk i realiteten bruker med på ferie enn de anslår.
 Når de får spørsmålet hva de bruker på ferie, svarer mange kun på hva de vil bruke på billetter og hotell, sier Forsdahl.
Spørreundersøkelsen viser også at 41 prosent skal ha tre-fire ukers sommerferie i år. Også denne andelen har holdt seg stabil. 12 prosent oppgir at de skal holde seg hjemme i sommer. Mest hjemmekjære er folk i de tre nordligste fylkene. Her oppgir hele 22 prosent at de ikke skal reise bort i sommer.
Spørreundersøkelsen ble foretatt fra 22. til 29. mai blant 1003 personer over 15 år.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 12.06.2012 klokken 08.10