Regjeringens forslag til turistskatt har møtt sterk motstand. Aftenposten skriver det godt i sin leder: “Regjeringen inviterer feil folk på besøk. Forslaget om turistskatt bør sendes i retur”.
I over tre år har vi ventet på et forslag om turistskatt, eller besøksbidrag, som regjeringen kaller det. 19. november kom nyheten: Regjeringen foreslår en ny lov som gir kommunene mulighet til å ta inntil fem prosent turistskatt på overnatting.
NHO Reiseliv har lenge vært tydelige på at en ekstra skatt på hotell og annen overnatting ikke er veien å gå. Utfordringene skapes ikke av hotellgjester. De skapet av for mange cruisepassasjerer på en gang, bobiler og turistbusser som skaper trengsel og mangel på toaletter på steder med mange besøkende. Dette kunne vært løst gjennom målrettede tiltak, for eksempel en ilandstigningsavgift for cruise, strengere regler for bobilparkering langs veien, økte parkeringsavgifter og toaletter med brukerbetaling.
I stedet velger regjeringen å skattlegge hotellene, som allerede bidrar betydelig til fellesskapet gjennom skatter, avgifter og arbeidsplasser. 45 prosent av norske hotellsenger står tomme når vi ser året under ett, og hotellene har svært lave driftsmarginer. Dette gjelder spesielt mange små distriktshoteller, som nå rammes hardt. For mange hoteller kommer denne skatten på toppen av eiendomsskatt og økt formueskatt.
Regjeringens turistskatt er først og fremst en skatt som treffer deg og meg, og gjør det dyrere å feriere i eget land. Nordmenn står for to av tre overnattinger på norske hoteller. Denne skatten treffer de som skal ta seg en førjulshelg med julegaveshopping i Oslo, de som skal besøke poden som studerer i Trondheim, de som skal på konsert og må overnatte på hotell og de som skal på bryllup, begravelse eller julebesøk hos familie.
Reaksjonene lot ikke vente på seg da forslaget ble kjent. Høyres Sveinung Stensland og Frps Sivert Bjørnstad kritiserer regjeringens forslag om turistskatt for å være dårlig gjennomtenkt og lite målrettet. “Vi er ikke imot turistskatt, men forslaget tar ikke tak i det turistskatten skulle løse”, sier Stensland. Han kaller forslaget halvferdig og peker på at det burde inkludere cruise. Bjørnstad er enig og understreker at utfordringene ikke ligger i hotellovernattinger, men i overturisme fra bobil- og cruiseturister som legger igjen lite penger samtidig som de belaster fellesskapets ressurser. Begge partier vender tommelen ned for forslaget slik det foreligger.
En rekke aviser har også vært kritiske. Tydeligst har kanskje Aftenposten vært. De treffer godt med sin analyse: “Selv om turistskatt i utgangspunktet er fornuftig, må dette være den minst mulig fornuftige måten å gjøre det på. Forslaget betyr at det er de turistene som legger igjen mest penger og ikke er særlig til bry for lokalsamfunnet, som vil betale. Bobilturister som parkerer i boligstrøk istedenfor campingplasser, må fremdeles ikke betale noen form for turistskatt. Den massive og forurensende cruiseturismen slipper også unna”.
Loven er nå ute på høring – med svært kort høringsfrist. NHO Reiseliv mener en seks ukers frist på en sak som omfatter så mange berørte parter og innebærer et helt nytt lovforslag er alt for kort. Det er prinsipielt problematisk at regjeringen ikke gir berørte parter nok tid til nødvendige utredninger og prosesser som kreves for å gi gode innspill. Regjeringen har brukt tre år på å lage et forslag til lov, og vi reagerer på at det nå legges opp til en hasteinnføring av en fullstendig ny rammebetingelse for både næringsliv og kommuner. Vi har sendt en klage på den korte høringsfristen. Vi vet foreløpig ikke om klagen blir hørt, så vi setter nå alle krefter inn å levere et godt høringssvar. Jeg vil oppfordre alle som er berørt eller har meninger om dette, til å sende høringssvar. Jo flere stemmer, jo tydeligere blir beskjeden fra reiselivsnæringen.