I to rettsinstanser har Nordkapp kommune fått medhold i at hotellkjeden Scandic ikke har lov til å innkreve parkeringsavgift fra besøkende til friluftsområdet på Nordkapp-platået, uten løyve fra kommunen. Scandic har nå anket spørsmålet om parkeringsavgift til Høyesterett.
Norsk Friluftsliv, som har arbeidet med Nordkapp-saken i over 30 år, mener dommen er prinsipielt viktig for friluftslivet og befolkningens tilgang til norsk natur.
– Friluftslovens §14 er tydelig på at eier ikke kan kreve betaling for tilgang til et friluftsområde, herunder utfartsparkering, uten løyve fra kommunen. Vi forventer at Høyesterett,dersom de velger å behandle anken,vil støtte kommunens, tingretten og lagmannsrettens rettsforståelse i denne prinsipielt viktige saken, sier generalsekretær Bente Lier.
– Det er mulig å ta betalt for parkering, men det ikke er lov å tjene penger på dette. Betalingen skal kun dekke utgifter til investeringer og drift, presiserer hun.
Hun påpeker at en eventuell Høyesterettsdom som befester dette prinsippet, vil kunne få konsekvenser for en rekke utfartsparkeringer med betaling, som i dag ikke har løyve fra kommunen
Bestrider ikke at området er utmark
Den langvarige konflikten om det populære turistmålet handler også om hvorvidt Nordkapp-platået er innmark eller utmark, og dermed om allemannsretten etter friluftsloven gjelder på platået.
Norsk Friluftsliv har hele tiden hevdet at Nordkapp-platået er et utmarksområde etter friluftsloven. Scandic har på sin side ment at Nordkapp er et næringsområde, som ikke omfattes av friluftsloven.
Både tingretten og lagmannsretten slår fast at Nordkapp-platået er å regne som utmark.
– I anken til Høyesterett bestrider ikke hotellkjeden lenger at Nordkapp-platået er utmark, noe vi er svært fornøyde med, sier Lier.
– Det betyr at vi har en rettskraftig dom på dette punktet, og vil ha stor betydning i saker der kommersielle næringsinteresser står mot allemannsretten.