Det viser tall fra Virke Reiselivs befolkningsundersøkelse. For sommerferien er Spania, Hellas, Sverige og Danmark utenlandsfavorittene, mens Vestland er ny favoritt i eget land. Selv om smittesituasjonen er vanskelig nå, er det mange som tror at bedringen i løpet av året vil være så stor at det er mulig å reise til utlandet igjen.
– Vi gleder oss over at mange planlegger å reise både til utlandet og i eget land i 2021. For virksomhetene handler det nå om å holde ut til aktiviteten kommer i gang igjen, og om å forberede seg på den dagen folk igjen skal reise, sier Astrid Bergmål, leder av Virke Reiseliv.
7 av 10 tror at reiseaktiviteten i ferien deres vil påvirkes av koronasituasjonen i året vi har foran oss, og de fleste vil tilbringe årets ferier i eget land. Reisebudsjettet per husstand er 35 350 kroner. Det er en nedgang fra fjorårets undersøkelse, da gjennomsnittsbudsjettet var 43 050 kroner. Samtidig viser undersøkelsen at flere av dem som tar ferie vil benytte hotell og andre overnattingstilbydere sammenlignet med tidligere, særlig om reiserestriksjonene oppheves.
Flere enn før planlegger en aktiv ferie, og å utøve aktiviteter er det formålet med ferien som øker mest sammenlignet med fjoråret. Fotturer og andre naturbaserte aktiviteter ser ut til å tiltrekke mange. Som før er hovedformålet med feriene våre å være sammen med familie og venner.
Flere til utlandet om reiserestriksjonene oppheves
Om myndighetene ikke fraråder reiser til utlandet, er det sannsynlig at nesten halvparten av de som skal på sommerferie tilbringer den i utlandet i 2021. Til sammenligning svarte 6 av 10 at de planla å tilbringe sommerferien i utlandet i fjorårets undersøkelse.
50 prosent av de som planlegger høstferie svarer at de vil tilbringe høstferien i utlandet om myndighetene ikke fraråder reiser til utlandet. Det er seks prosentpoeng høyere enn i fjor.
– Det er positivt at flere ønsker å reise denne høsten. Etter et usikkert 2020 har vi tro på at flere enn før vil velge trygge reisealternativer. Mye tyder på at flere vil gå for charterreiser og andre pakkereiser når de skal bestille utenlandsturen i år, fordi disse reisene har det sterkeste forbrukervernet, sier Bergmål.
Stadig flere tar miljøvalg
23 prosent svarer at de er mer opptatt av bærekraft nå enn før pandemien, mens kun fem prosent svarer at de er mindre opptatt av bærekraft enn tidligere.
– Folk er mer opptatt av å velge reiser som hensyntar miljøet og av bærekraft enn før. Dette er en trend som har blitt forsterket under pandemien, sier Bergmål.
I 2017 svarte 23 prosent at miljø var styrende for deres valg av reiseprodukt og destinasjon, i 2019 var tallet 33 prosent, mens tallet er økt til 42 prosent for 2021.
3 av 4 reisevirksomheter svarer at det vil være viktig for virksomheten å tilby miljøvennlige og bærekraftige opplevelser eller reisealternativer i fremtiden. Denne omstillingen vil Virke bidra til.
– Å legge til rette for at virksomhetene og reiseproduktene blir mer bærekraftige er noe av det viktigste vi kan gjøre for medlemmene våre. Dette vil være en prioritet for Virke Reiseliv i tiden fremover, sier Bergmål.
(Datainnsamlingen er gjennomført av Opinion/Norstat på vegne av Virke i perioden november-desember 2020.)