Sammen med en hel verden sørger Nobels Fredssenter over tapet av Liu Xiaobo. Han døde på torsdag 13. juli i Kina. For å hedre fredsprisvinneren fra 2010 setter senteret opp en midlertidig minnevegg. De har også lagt ut en digital minneprotokoll for besøkende og andre som vil ha et sted å minnes Liu.
Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris for 2010 for sin lange og ikke-voldelige kamp for grunnleggende menneskerettigheter i Kina. Han var sentral under protestene på Tiananmen- plassen i 1989 og i 2008 var han en av initiativtakerne til Charter 08, et politisk manifest som krevde politiske reformer. I 2009 ble Liu dømt til 11 års fengsel for «oppfordring til undergraving av statens makt.» Fordi han satt fengslet fikk han ikke komme til Norge for å motta fredsprisen, og stolen hans ble stående tom under seremonien i Oslo rådhus.
I juni ble det kjent at han var blitt prøveløslatt fra fengsel på medisinsk grunnlag, etter å ha fått diagnosen leverkreft. Da nyheten om hans sykdom ble kjent krevde både Nobelkomitéens leder Berit Reiss-Andersen og flere internasjonale ledere at han måtte løslates på humanitært grunnlag, for å kunne motta behandling i utlandet. Nobelkomitéen minnet også om at Liu hadde stående invitasjon til å komme til Norge for å motta fredsprisen. Men torsdag døde fredsprisvinneren fra 2010, uten å ha fått mulighet til å reise ut av Kina.
– Liu Xiaobos utrettelige innsats for ytringsfrihet og demokrati i Kina vil sette spor etter seg. Han har betalt en høy pris for sin kamp for ytringsfriheten. At han nå dør i fangenskap, fengslet for sine ytringer, setter menneskerettigheter i Kina under nytt, kritisk søkelys og er en tragedie verden ikke kan være taus om, sier direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter.
– Lius død minner oss om historien til fredsprisvinneren Carl von Ossietzky, som døde i fangenskap i Tyskland i 1938. Heller ikke han fikk noen gang tatt imot fredsprismedaljen sin. I dag er et nytt trist, kapitel skrevet i den internasjonale kampen for fred og demokrati.
Nobels Fredssenter inviterer de som ønsker det til å dele sine tanker om Liu Xiaobos bortgang i en minneprotokoll. Den er digital og tilgjengelig på senteres nettsider:
http://nobelpeacecenter.org/protokoll
“Selv om jeg kanskje aldri vil bli møtt av annet enn tragedie på tragedie, skal jeg likevel kjempe, likevel vise min motstand.” (Liu Xiaobo, 1988)