Han sikter til analysen Benchmark Alliance (BA) nylig la frem i Travel News, som han mener ikke gir et helt riktig bilde av situasjonen.
– Det er slik at byhotellene alltid gjør det bedre enn landhotellene, og sistnevnte drar i stor grad ned snittet, sier Winther, som samtidig understreker at det også er svært store variasjoner byene imellom.
Winther har bakgrunn fra analyseselskapet Horwath Consulting, og har fulgt utviklingen i norsk hotellbransje tett i mange år.
– Ifølge SSB-statistikken økte lønnsomhetsindikatoren RevPAR (inntekt per tilgjengelige rom) i fjor (per november) med 2,6 prosent, forklarer Winther.
Mot inflasjon og kostnadsøkninger innebærer det en stagnasjon – slik han vurderer det. Samtidig understreker Winther at større konkurranse og en til dels betydelig kapasitetsøkning forklarer noe av tallene.
– Vi må huske at stadig taper rundt 30 prosent av hotellene penger, sier han.
Det er også et etterslep på vedlikehold som ikke kommer frem i tallene.
Når myndighetene heller ikke spiller på lag (momsøkning på to prosent og flyskatt) kan 2016 fort bli et tøft hotellår. I tillegg skal enda flere hoteller fases inn.
– Med den økte skattleggingen er lønnsomheten for næringen slik jeg vurderer det er på vei ned, konkluderer Winther, som imidlertid ikke ser helt svart på det.
– Større kapasitet og mer på vei inn gir jo også muligheter, mener han.
– Men det forutsetter langt på vei at myndighetene viser større forståelse. Det betyr vesentlig større satsing på reiseliv som næring – større markedsmessige ressurser – ikke større belastninger for næringen. Norge er jo også i en situasjon der flere arbeidsplasser er svært viktig.
Slik situasjonen er nå tyder imidlertid mye på det motsatte.