Ny reisegarantiordning fortsatt i det blå
I dag er det 1063 dager siden et statlig oppnevnt utvalg la frem sitt forslag til en ny reisegarantiordning med en modell som ville bety lavere individuell garanti for den enkelte reisearrangør og opprettelse av et nytt kollektivt fond.
Virke er skuffet over at Barne- og familiedepartementet fortsatt ikke har kommet videre med dette arbeidet, til tross for at forslaget til EUs nye pakkereisedirektiv ikke legger hindringer i veien for en ny innretning.
Økt satsing på internasjonal profilering, men kostnadsøkning spiser opp økt bevilgning
Innovasjon Norge får ti mill. kroner ekstra til reiselivsoppdrag slik at den foreslåtte bevilgningen for 2025 er på 205 mill. kroner.
Virke er positive til at regjeringen øker rammen som er øremerket til Innovasjon Norges reiselivsoppdrag, men vil samtidig være tydelig at kostnadsøkningen for selskapet har vært betydelig da mange av tjenestene kjøpes internasjonalt slik dette ikke er en reell økning.
Virke venter fortsatt på oppfølgingen av eksportstrategien for reiseliv fra Nasjonalt eksportråd som ble overlevert 29. april 2024. I forslaget ligger “gryteklare” tiltak som treårige markedssatsinger, risikoavlastning for internasjonale kongresser og arrangementer, Norgesspesialistprogram og et kompetanseprogram.
Reiseliv 2030
Forsknings- og innovasjonsstrategien “Reiseliv 2030” ble overlevert Nærings- og fiskeridepartementet i juni 2024 med tydelige anbefalinger på hvilke forsknings- og innovasjonsbehov som oppstår når den forventede veksten skal skje innenfor den nasjonale reiselivsstrategiens målsettinger for et mer bærekraftig reiseliv.
Virke er positive til at regjeringen vil følge opp arbeidet, men er utålmodige da vi finner lite spor av FoU-strategien i forslaget til statsbudsjett for 2025.
Ingen videreføring av rekrutteringsprosjektet “Smak deg frem” eller Bransjeprogrammet for reiseliv
Arbeidsgiver- og takerorganisasjonene har siden 2021 samarbeidet om det nasjonale rekrutteringsprosjektet “Smak deg frem” hvor målet er å vise fram alle mulighetene som ligger i utdanningsprogrammet Restaurant- og matfag. Det er gjennomført profileringskampanjen som viser bredden av karrieremulighetene i mat- og måltidsbransjen, samt en verktøykasse med bla. profileringsmateriell og undervisningsopplegg til fri bruk for bedrifter, skoler og opplæringskontorer.
Prosjektet har vært støttet av Landbruks- og matdepartementet, men ligger ikke inn i forslaget til statsbudsjettet for 2025.
Bransjeprogrammet for reiseliv videreføres heller ikke i 2025.
Nasjonal guidegodkjenning kommer
Regjeringen vil etablere en nasjonal godkjenningsordning for guider og Standard Norge skal utvikle ordningen. Innovasjon Norge skal bidra i arbeidet.
Virke er positive til at en norsk standard blir etablert da det vil bidra til økt profesjonalitet, kvalitet og sikkerhet knyttet til guidede tjenester.
På stedet hvil for nasjonale turistveger?
Samferdselsdepartementet er tydelige i sitt budsjettforslag at Nasjonale turistveger skal videreføres i 2025, men det er heller ikke i år angitt noe beløp til satsingen.
Virke forventer at Nasjonale turistveger får økte budsjetter på lik linje med det som er foreslått for Statens Vegvesen. Satsingen må ikke ende på stedet hvil da behovet for besøksforvaltning og sesongutvidelse er stort.
Økt skattefritak for kortidsutleie, men fortsatt ikke registreringsplikt
Den skattefrie grensen for utleie av bolig/fritidsbolig under 30 dager økes fra 10 000 til 15 000. Det betyr at det blir enklere å leie ut på delingsplattformer som for eksempel Airbnb.
Virke er tydelige på at det haster å få på plass en registreringsplikt slik at vi får en oversikt over omfanget og kan ha en fremtidsrettet reiselivspolitikk basert på fakta og kunnskap.
Ingen satsing på filminsentiver
Dessverre prioriterer ikke regjeringen endringer av filminsentivordningen. Ordningen vi har i dag er en refusjonsbasert ordning der film- og serieproduksjoner kan søke om å få tilbakebetalt inntil 25 prosent av dokumentert forbruk i Norge.
I budsjettforslaget fremgår det at rammen for 2025 er på 130 mill. kroner, inkludert nye og tidligere tilsagn. Det betyr i praksis at ordningen er nær halvert i løpet av regjeringsperioden. Foreløpig tilgjengelige friske midler for 2025 vil være om lag 60 mill. kroner.
Virke har jobbet lenge for en konkurransedyktig og regelstyrt ordning, i tråd med anbefalingene regjeringen har fått i Olsberg-rapporten. Denne regjeringsbestilte rapporten, i likhet med all dokumentasjon bransjen selv har lagt fram, viser at innspillinger gjort over denne ordningen allerede lagt igjen en verdiskaping i Norge på 4,7 ganger før refusjonen kommer til utbetaling.
Økt film- og serieproduksjon til Norge betyr også økte inntekter for norsk reiseliv i tillegg til markedsføringseffekten.
Virke mener at det er svært uheldig at regjeringen ikke prioriterer å ha en konkurransedyktig filminsentivordning.