Det er handelskrig og stor usikkerhet i verden. Nye toller fra Trump vil gi innbyggere i både USA, Europa og Asia dårligere økonomi, og mindre mulighet til å reise. Dette skjer samtidig med at Norge må ha flere utenlandske gjester for å fylle de 45 prosent ledige hotellsengene. I denne situasjon må næringslivet kjempe seg gjennom konsekvensene av tollen og det vil være svært uklokt å innføre nye skatter, som turistskatt, på norsk reiseliv.
Den 2. april la Donald Trump fram sitt nye tollregime, som innebærer 16 prosent toll på norske varer og 20 prosent toll på varer fra EU. Flere asiatiske land har fått enda høyere toll. Det er ingen tvil om at dette vil få store konsekvenser og det vil føre til redusert vekst i økonomien. Med andre ord: Folk får dårligere råd. Og det er dårlig nytt for reiselivet. Når lommeboka blir tynnere, er reiser, opplevelser og middag på restaurant noe av det mange må prioritere bort. Og uten fulle hoteller, blir det også færre gjester på restaurantene.
Vi står nå foran påsken, som er en viktig inntjeningsperiode for mange av våre medlemsbedrifter. Og selv om påsken kommer sent i år, ligger det an til en god påske for reiselivet. En fersk undersøkelse fra Kantar, gjennomført for NHO Reiseliv, viser at over halvparten av nordmenn planlegger å ta påskeferie i år. 53 prosent sier de skal ha ferie, en økning på fem prosentpoeng fra i fjor.
Og folk holder seg i Norge. Blant de som tar ferie, skal 8 av 10 bli i Norge. Hyttetur er fortsatt den mest populære ferieformen i påsken, men i år ser vi en økende interesse for andre påskeaktiviteter. Over halvparten planlegger restaurantbesøk i påsken, og blant unge mennesker er det en økning i andel som planlegger spa og velvære i påskeferien.
NHO Reiselivs medlemsundersøkelse, som ble gjennomført før Trumps toll-sjokk, viser at de fleste medlemsbedriftene så lyst på markedssituasjonen. 29 prosent sa at markedsituasjonen er god, mens 52 prosent beskrev den som tilfredsstillende. Utsiktene for de neste seks månedene så også bra ut. Det er imidlertid en helt annen usikkerhet som preger næringslivet nå etter Trumps kunngjøring.
Usikkerhet er ikke bra for næringslivet, og det har vært mye usikkerhet og nye og høyere skatter med denne regjeringen. For reiselivet er det først og fremst forslaget om en ny skatt på overnatting som har preget denne vinteren. NHO Reiseliv og hele reiselivsnæringen har hele veien vært tydelige på at en turistskatt på inntil fem prosent på hotell og annen overnatting er helt feil tiltak for å møte utfordringene vi ser på enkelte steder. Å innføre en ekstraskatt på hele 5 prosent på en lavmargin-bransje med gjennomsnittsmargin 3,6 prosent vil ramme bransjen brutalt. Det er i tillegg dypt urettferdig å innføre en skatt på hotell, mens cruiseselskaper ikke må betale, og skatten ville ikke løst noen av de pressproblemene den var ment å løse.
Heldigvis er det ikke flertall for Regjeringens forslag. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet var tidlig ute med å si at de ikke ville støtte turistskatten. I mars ble det klart at heller ikke Senterpartiet støtter forslaget, og dermed heller ikke flertall i Stortinget. Det er gode nyheter for norsk reiseliv.
Vi står ovenfor en handelskrig, og næringsministeren bør bruke tiden sin på den – ikke på å innføre en ny skatt på norske hoteller – en skatt næringen selv ikke ønsker seg. Vi mener regjeringen bør trekke hele turistskattforslaget, og at vi heller bør se på alternative løsninger.
Utfordringene vi ser i reiselivet i dag, er først og fremst er knyttet til trengsel og overbelastning knyttet til cruise- og bobilturisme, og det er på disse områdene det bør innføres tiltak. Ilandstigningsavgift på cruise er et naturlig sted å starte. Da skattlegger man den turistgruppen som faktisk skaper utfordringer, og som i dag oppleves som gratispassasjerer. Og vi bør vi se på tiltak knyttet til villcamping for å unngå at bobiler camper langs veier og rasteplasser. Det er viktig å starte med pilotprosjekter før en eventuell nasjonal lovendring. Vi må ta oss tid til å gjøre et skikkelig arbeid, ikke hasteinnføre tiltak fordi regjeringen vil rekke det før valget.
Samtidig som usikkerheten råder i hele verden, starter valgkampen her hjemme. Det er bare fem måneder til vi skal gå til urnene å velge hvem som skal styre landet de neste fire årene. Slik verdenssituasjonen er nå, er det viktigere enn på lenge at vi får et flertall som vil kutte skattene for næringslivet, og sikre trygge og gode rammebetingelser. Global usikkerhet gjør det ekstra viktig å ha rammevilkår som muliggjør vekst og positive resultater her hjemme. Vi trenger ikke symbolpolitikk – vi trenger løsninger som virker. Nå mer enn noen gang.