Virksomheten hans nyter godt at den svake krona har gjort Norge billig for turister, mens det er krevende tider for bredden av næringslivet på Vestlandet.
– Vi ser effekten av den svake kronen. For en amerikaner er det 20 prosent billigere å feriere i Flåm nå enn for fem år siden, på grunn av valutaen. Samtidig gjør de fleste nordmenn som de gjorde under pandemien – de reiser på ferie til Norge!
Det forteller Per Brochmann, som er konsernsjef i Norges Beste Konsern, et reiselivskonsern som i et normalår omsetter for rundt én milliard kroner og har over 500 helårs- og sesongansatte.
Nesten fullbooket
– For kommende sesong ser det veldig bra ut både for Flåmsbanen, hotellene i Flåm, og The Fjords, som er våre elbåter på Nærøyfjorden.Det er nesten 100 prosent belegg på hotellene, og vi er opp 10-15 prosent sammenlignet med til før-pandemiåret 2019. Det går også bra i fjelldestinasjonen Myrkdalen. Vi har lagt bak oss tidenes tredje beste sesong, sier han.
Optimismen rimer med tall fra den ferske Westland Index, som viser at overnattings- og serveringssektoren er en av få bransjer som har bedre tro på fremtiden. Margunn Aas Minne, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest, møter mange optimistiske kunder fra denne bransjen.
– Flere kunder av Sparebanken Vest melder om fulle bøker gjennom sommeren, og faktisk langt utover høsten. Kundene opplever at turistene strømmer på fordi Norge har blitt et billigere reisemål enn før. Turistene ser også på Norge som et fredelig og stille hjørne i en turbulent verden, sier hun.
En utsatt bransje
Westland-indeksen viser at næringen har hatt store svingninger de siste årene, med en dramatisk bunn under pandemien, og flere opp- og nedturer siden.
– Overnatting og servering er en volatil bransje som har hatt veldig store svingninger siden pandemien. Nå er vi i gang med en sesong som ser ut til å gi veldig god aktivitet, sier Minne.
Eksportbedriftene tjente også på den svake kronen, men Westland-indeksen viser at det bredeste spekteret av bedrifter fortsatt har det vanskelig. Resultatindeksen på 56,1 poeng er fortsatt på et lavere nivå enn det historiske snittet, og forventningene er også lave og falt tilbake til 57,1 poeng. Det er særlig økende kostnader som bekymrer bedriftene.