Tall fra UIA (Union of International Associations) rangerer Norge på 21. plass av alle verdens kongressland i forhold til antall møter, hvor Oslo altså tar en knallsterk 25. plass på statistikken over verdens kongressbyer.
Storkongress i 2019
– Norge vil være vertskap for mange viktige kongresser også i 2017, og nå i juni måned er Norge vertskap for flere, store kongresser” sier Frode Aasheim, i Norway Convention Bureau, som er svært tilfreds med utvilingen.
Trondheim er vertskap for STARMUS Festivalen, som tiltrekker seg flere Nobelprisvinnere, forskere og musikere i verdensklasse. Med toppfysikeren Stephen Hawking som hovedtaler er hovedmålet for arrangementet å feire syntesen vitenskap og musikk.
Kongresser og festivaler står og har stått i kø: Nyvinningen Spaceport Norway i Stavanger tiltrakk seg toppledere og tenkere fra NASA, FN, European Space Agency og EU for å nevne noen.
Nylig ble World Tunneling Congress åpnet av Kronprinsen i Bergen, som er den fremste internasjonale kongressen om Tunneling og underjordisk plass, med 2500 forskere på plass.
Denne uken blir også The 16th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment arrangert i hovedstaden.
– I tillegg ønsker vi å gratulere Norsk Nevrologisk Forening som etter 10 år med flere anbudsprosesser endelig vant EAN kongressen til Oslo i 2019, sier Aasheim videre.
Dette blir den største kongressen arrangert i Oslo på mange år, og man forventer seg mer enn 6500 deltakere i 2019.
– De norske kongressbyene er nå på radaren til flere spennende internasjonale organisasjoner. Det ser vi blant annet etter endt IMEX messe i Frankfurt i mai, der mer enn 40 internasjonale organisasjoner var interessert i Norge som destinasjon for sine fremtidige kongresser, forteller Aasheim.
Store ringvirkninger
Til tross for ekstremt stor konkurranse har Norge de senere år hatt en positiv økning innenfor det internasjonale møte- og arrangementsmarkedet. Dette markedet er også det mest lønnsomme segmentet innenfor reiselivet, og gir verdiskapning og ringvirkninger langt utenfor bransjen.
– I vårt arbeide for å få flere møter, kongresser og arrangementer til Norge bearbeider vi beslutningstakere som tar sine valg av destinasjon på vegne av mange, fortsetter Åsheim.
– Dette betyr at vi makter å tiltrekke oss tilreisende til Norge som ellers ikke ville besøkt landet som privatperson, men er her på grunn av det faglige innholdet. Møtemarkedet bidrar dermed til at ressurspersoner innenfor sine fagområder besøker norske miljøer og deler sin kompetanse her, samt at de samme personene vil kunne bli fremtidige ambassadører for Norge gjennom å dele sine opplevelser med andre eller selv dra tilbake ved andre anledninger.
Det internasjonale møte- og arrangementsmarkedet har et høyt forbruk og gir store muligheter for sesongutvidelse fordi det organiseres arrangementer hele året. Med et gjennomsnittlig døgnforbruk pr. delegat på 3620 kroner har det internasjonale kongressmarkedet stor økonomisk betydning. Bare av de rundt 400 internasjonale kongressene som årlig arrangeres i Norge er det snakk om en reiselivs-omsetning på to milliarder kroner.
I tillegg bidrar dette arbeidet også til at norske innovasjon- og forskningsmiljøer får muligheten til å vise frem sine resultater for et internasjonalt publikum og bidrar til å profilere Norge som et moderne land med innovasjon og nyskapning som en viktig del av verdiskapningen.