Den midlertidige ordningen trer i kraft torsdag klokken 12 og varer fram til sertifikatet med QR-koder er på plass, opplyste helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.
Ordningen innebærer at man kan ta karantenen hjemme eller på annet egnet sted, hvis man kan dokumentere på helsenorge.no at man er fullvaksinert, har fått første dose for mellom 3 til 15 uker siden, eller har hatt covid-19 de siste seks månedene.
– Papirutskrifter eller andre lands dokumentasjon er ikke verifiserbare, og da må man på karantenehotell, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).
Høie sier at det trolig blir flere som vil reise etter endringene.
– Da er det viktig å understreke de rådene vi har om å fortsatt unngå unødvendige reiser. Og hvis du likevel velger å reise, må du være forberedt på lange køer på grensen. Vi har fortsatt grensekontroll og testing, og politiet har ikke ubegrenset kapasitet, sier Høie.
De som allerede er på karantenehotell og kan dokumentere at de er vaksinerte eller har vært smittet, kan fra og med torsdag ta resten av karantenen hjemme.
Koronasertifikatet er klart 11. juni
11. juni er koronasertifikatene klare. Det vil være to ulike visninger for koronasertifikatet: En enkel visning for innenlands bruk og en for grensepassering i EU- og EØS-området, opplyser regjeringen.
Årsaken til oppdelingen er personvernhensyn. Ved innenlands bruk vil det sjelden være nødvendig å vise annen informasjon enn at koronasertifikatet er gyldig.
Regjeringen har et lovforslag om koronasertifikat på høring. Stortinget skal behandle lovforslaget, og deretter kan det tidligst tre i kraft til innenlands bruk 11. juni.
Den felles europeiske løsningen vil sannsynligvis være klar i starten av juli. Personer med et norsk digitalt sertifikat kan bruke dagens løsning ved innreise på grensen allerede fra torsdag 3. juni.
– EU krever mer informasjon for kryssing av grenser, og det er behov for å kunne skille status for vaksine, test og gjennomgått sykdom fra hverandre. Det vil være nødvendig å vise for eksempel vaksinenavn, antall vaksinasjonsdoser og vaksinasjonsdato. Derfor lager vi en utvidet del av koronasertifikatet til denne bruken, sa Høie.
(©NTB)