Stillhet og ro var målet for de fleste av de utenlandske turistene som søkte seg til norsk natur i fjor sommer, ifølge en ny undersøkelse fra Innovasjon Norge.
Etter en pause under pandemien startet Turistundersøkelsen opp igjen i begynnelsen av 2023. Undersøkelsen kartlegger blant annet hvilke aktiviteter turistene oppsøker, hvor tilfredse de er samt hva som var motivet for å legge ferien til Norge.
– Næringen har vært gjennom noen tøffe år, men nå så vi at det kom flere turister i fjor sommer enn det gjorde i samme periode i 2019, sier direktør for reiseliv Aase Marthe Horrigmo i Innovasjon Norge til NTB.
Undersøkelsen viser at vandring og fotturer topper listen over de mest populære utendørsaktivitetene blant de utenlandske turistene.
Alle som svarte at de hadde gjort eller planla å gjøre denne typen utendørsaktiviteter, svarte også på hva de ønsket å oppnå. Her svarte 66 prosent av de utenlandske turistene at de var ute etter stillhet og ro.
– Selv om Norge er mangfoldig og rikt på kultur, forbindes vi nok i stor grad mest med naturen vår. Vi har mye natur, og turistene opplever kanskje å få mer fred og tid for seg selv her sammenlignet med i andre land, sier Horrigmo.
I gjennomsnitt kommer utenlandske feriereisende til Norge i grupper på fem personer. Halvparten kommer i bil, og det store flertallet bruker også bil på reisen mens de er her. Undersøkelsen viser også at to av tre utenlandske turister er interessert i å oppleve norsk kultur og ønsker å bli mer kjent med landet mens de er her.
– Kanskje viktigst av alt viser undersøkelsen at turistene er fornøyde. Dette er viktig for Norge og den norske reiselivsnæringen og er kanskje den beste reklamen vi kan få, sier Horrigmo.
Både tilfredsheten og anbefalingsviljen er på omtrent samme nivå som før pandemien, med noe nedgang for turistene fra utlandet.
Dette skyldes blant annet økt turisme fra land i Norden og Baltikum. Disse turistene er mindre fornøyd og mindre villige til å anbefale Norge som reisemål til andre, står det i undersøkelsen.
Turistene fro USA, Storbritannia, Østerrike og Sveits er mest fornøyde og er mer fornøyde nå enn de var i 2019.
Undersøkelsen viser at nordmenn bruker mer penger per døgn når de er på norgesferie enn gjennomsnittsturisten fra utlandet. Oppholdstiden er likevel lengre for utenlandske feriereisende, og deres totale ferieforbruk er nesten dobbelt så høyt.
Amerikanere, asiater og briter topper listen og har i gjennomsnitt et totalforbruk gjennom hele ferien på over 40.000 kroner per reisefølge.
24 prosent av de reisende har brukt guide eller deltatt på organiserte turer i naturen. Undersøkelsen fremmer dette som en av de viktigste driverne til forbruk, da disse turistene brukte 865 kroner mer per døgn enn gjennomsnittsturisten.
Utenlandske kommersielle gjestedøgn økte med 3 prosent i sommersesongen 2023 sammenlignet med i 2019. Antall gjestedøgn er dermed tilbake på et høyere nivå enn før pandemien.
Økningen skyldes blant annet sterk vekst i gjestedøgn på campingplasser og i hyttegrender, med en økning på henholdsvis 14 og 33 prosent. Gjestedøgn på hoteller gikk ned med 8 prosent.
Fire av ti turister svarer at de tok hensyn til natur og klima da de planla ferien. Mange svarer også at de bevisst handler fra lokale bedrifter, velger klimavennlige transportmidler og følger råd og anbefalinger om hvordan de skal ferdes for å ta vare på naturen og dyrelivet.
Horrigmo forteller at bærekraft er et viktig satsingsområde for norsk reiselivsnæring og er positiv til utviklingen hun ser blant turistene.
– Dette er en utvikling vi har sett blant de reisende, og som nå ble bekreftet i undersøkelsen. Det er positivt at så mange som én av tre utenlandske turister tar hensyn til natur og klima når de planlegger ferien, sier hun.
Samlet svarte 38 prosent av de utenlandske feriereisende at de undersøkte om destinasjonen, transportmåten og/eller opplevelsen var klimavennlig da de planla reisen.
(©NTB)