– Sverige kan bli Europas portal for romreiser, romturisme og forskning på romfartøy, sier administrerende direktør Karin Nilsdotter i Spaceport Sweden i Kiruna.
Spaceport Sweden er et pionerprosjekt etablert i Kiruna, som skal jobbe for å realisere kommersielle romreiser og i den prosessen bli Europas portal ut i rommet. Oppstart var for snart ti år siden, og man har vært i samtaler med blant annet Sir Richard Bransons Virgin Galactic om et samarbeid.
Internasjonalt er romindustrien, med blant annet nevne Bransons i spissen, i ferd med å ta av. I mange av prosjektene samhandler regjeringer, selskaper og forsknings-institusjoner om å videreutvikle trenden mot en bærekraftig industri.
I nordisk sammenheng ligger Sverige i forkant, men konkurransen internasjonalt er stor. På denne bakgrunn ønsker de svenske interessentene å få fortgang i utviklingen.
– Selvsagt skal et høyteknologisk land som Sverige være en spiller på nye arenaer som bemannede romferder, sier blant annet den kjente svenske astronauten Christer Fuglesang, direktør ved KTH Space Center, som er en del av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
Fuglesang, som ble kjent som deltaker i det amerikanske romfergeprogrammet, er også forsker, og han mener romturisme kan bli en viktig industri i Sverige.
Aktører fra rom- og flyindustrien, reiselivsnæringen, universitet, høyskoler, forskningsinstitutter og offentlige virksomheter samles i disse dager i Göteborg for å utarbeide en strategi for romturisme.
– Strategien skal styrke det nasjonale engasjementet, og hjelpe Sverige til å få frem de unike forutsetningene som finnes, sier Karin Nilsdotter
Man ønsker å samle potensialet i svenske selskaper, universiteter og hos relevante entreprenører, og samtidig tiltrekke flere etableringer, talenter og ikke minst reisende.
Et 30-tall svenske institusjoner og selskaper er involvert i arbeidet.
I Norge er det nærmeste du kommer romturisme Romskipet Aurora på Andøya Space Center, der du får være med på en simulert reise ut i rommet. Slik får du et inntrykk av all aktiviteten knyttet til oppskytingen av forskningsrakker fra Andøya.
Ut over dette er det meste i Norge basert på mer samfunnsnyttige ting og næringsaktivitet.
– Vi har med andre ord en mer jordnær tilnærming, der bruk av satellitter til navigasjon, kommunikasjon og jordobservasjon er viktigere enn bemannet romfart og romturisme, sier kommunikasjonssjef Marianne Moen ved Norsk Romsenter.
Omsetningen i norsk romvirksomhet av produkter og tjenester er ikke ubetydelig. I fjor var den på mer enn seks milliarder kroner, med en eksportgrad på 70 prosent. Ulike aktører produserer elektronikk til raketter og satellitter, tilbyr mottak av satellittdata for globale kunder, og leverer satellittkommunikasjon i form av bredbånd, tv og mobiltjenester til et internasjonalt marked.