De tre har skrevet en kronikk på Forskning.no der synspunktene framkommer. Den lyder:
Reiselivsnæringa “har for lav verdiskapning og neppe noen lysende fremtid i møte med internasjonal konkurranse,” sa Torgeir Reve da han for en tid siden la fram resultater fra prosjektet Et kunnskapsbasert Norge. I stedet bør vi satse på olje, offshore- og sjømatnæringene, mener han.
At det er forskjell i verdiskapning mellom ulike næringer i Norge kommer neppe som en overraskelse på noen. Men å konkludere med at reiselivsnæringen er uten potensial og ikke fortjener nasjonens oppmerksomhet, er skivebom fra Reve.
De åpenbare utfordringene med å sammenligne verdiskapning på grunnlag av antall ansatte, lønn og overskudd i bedriftene skal vi foreløpig la ligge.
Det er selvfølgelig ingen tvil om hvem som kommer best ut av petroleums- og havbruksnæringen, med sine storkonserner og høyt utdannet arbeidskraft, og reiselivsnæringen med mange sesongsysselsatte og små gründerdrevne bedrifter. Men betyr det at vi skal bruke offentlige midler på å støtte petroleums- og havbrukssektoren?
Mest velferd for pengene
Reve tar grundig feil når han i et intervju med NRK hevder at ÂNorge som nasjon får mest velferd igjen for pengene ved å i stedet støtte de næringene som går bestÂ.
Elementær kunnskap om offentlige investeringer tilsier at vi får mest igjen for pengene når vi bruker dem der de gjør en forskjell. Ved å støtte næringer som går bra, også uten offentlig støtte, bidrar de offentlige midlene slett ikke til økt verdiskapning. De erstatter bare private investeringer.
Dersom en i stedet støtter næringer som har et potensial, der potensialet ikke blir utnyttet, kan offentlige støtte bidra til økt verdiskapning. Dette kalles gjerne addisjonalitet og er et hovedargument for å gi offentlig støtte til bedrifts- og næringsutvikling. Spørsmålet om hvor verdiskapningen er størst i dag, er altså ikke særlig relevant for valget om hvilke næringer som skal støttes.
Norge som nasjon får mest velferd for pengene ved å støtte næringer som i dag ikke har oppnådd sitt potensial, men som ved viktige endringer kan øke sin verdiskapning.
Her kan du lese resten av kronikken.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 22.05.2012 klokken 06.10